En revisor som underlåtit att svara på föreläggande från Revisorsnämnden har meddelats varning. (Varning.)

Bakgrund

Godkände revisorn S har underlåtit att svara på förelägganden från Revisorsnämnden (RN).

RNs bedömning (kanslichefen)

”Enligt 20 § lagen (1995:528) om revisorer (revisorslagen) är en revisor skyldig att lämna Revisorsnämnden (RN) de uppgifter som behövs för tillsynen.

RN har vid upprepade tillfällen förelagt godkände revisorn S att inkomma med uppgifter i ärendet med diarienummer 1997-172. Trots detta har S inte inkommit med fullständiga uppgifter. RN har erinrat S om att underlåtelse att lämna de uppgifter som behövs för tillsynen bedöms som ett allvarligt åsidosättande av de skyldigheter som åligger revisorn.

Med stöd av 22 § andra stycket revisorslagen meddelar RN S varning.

S föreläggs dessutom att senast inom en vecka efter mottagandet av detta beslut inkomma med svar i enlighet med RNs skrivelse daterad den 7 november 1997. Om S inte efterkommer föreläggandet kommer RN att överväga upphävande av hennes godkännande som revisor.”

Kommentar

Enligt uppgift från RN har detta ärende haft sin upprinnelse i ett s.k. SUT-ärende, dvs. ett ärende i den systematiska och uppsökande tillsyn som RN numera bedriver parallellt med den traditionella tillsyn som grundas på anmälningar. Efter att ha blivit varnad har revisorn lämnat tillfredsställande svar till RN. SUT-ärendet har senare avskrivits, utan att föranleda någon ytterligare disciplinär åtgärd.

Anders Strömqvist