En revisor som underlåtit att betala föreskriven årsavgift till Revisorsnämnden har fått sitt godkännande upphävt med omedelbar verkan. (Upphävande, omedelbar giltighet.)

Bakgrund

Godkände revisorn N har underlåtit att betala föreskriven årsavgift till Revisorsnämnden (RN).

RNs bedömning (ordföranden)

”Enligt förordningen (1995:665) om revisorer skall godkänd revisor betala en årsavgift om 2 000 kronor till Revisorsnämnden (RN). Om revisorn inte betalar föreskriven avgift skall godkännandet upphävas enligt 22 § lagen (1995:528) om revisorer.

RN avslog den 4 februari 1997 Ns ansökan om fortsatt godkännande som revisor. N har överklagat RNs beslut och enligt 13 § revisorslagen skall hans godkännande gälla till dess beslutet vinner laga kraft. Då N således fortfarande är godkänd revisor är han även skyldig att betala årsavgift till RN.

N har trots påminnelse inte erlagt årsavgiften för 1998. Ett disciplinärende har öppnats och N har anmodats att betala in avgiften inom tio dagar från mottaget föreläggande. Enligt postens delgivningskvitto fick N del av föreläggandet den 18 maj 1998. Årsavgiften skulle följaktligen ha inbetalats senast den 27 maj 1998. RN har dock ännu inte erhållit någon avgift och N har inte heller på annat sätt låtit höra av sig.

RN konstaterar att N inte erlagt föreskriven årsavgift och upphäver med stöd av

22 § revisorslagen Ns godkännande som revisor. Med stöd av 25 § samma lag förordnar RN att beslutet skall gälla omedelbart.”

Kommentar

Detta beslut ligger i linje med tidigare avgöranden (se fall 64 ovan), och utgången i ärendet kunde inte gärna ha blivit någon annan.

RNs verksamhet finansieras genom de avgifter som godkända och auktoriserade revisorer och registrerade revisionsbolag har att betala enligt 15-17 §§ revisorsförordningen. Utöver den årliga avgiften, som var aktuell i detta ärende, finns avgifter också för revisorsexamen och ansökan om godkännande, auktorisation och registrering samt för ansökan om förhandsbesked och undantag från bl.a. bosättningskravet och anställningsförbudet.

Anders Strömqvist