En revisor har i sin egen verksamhet inte skött sina skyldigheter avseende skatter och avgifter. Revisorsnämnden har ansett att det inte kan accepteras att en revisor eller ett bolag som ägs av en revisor under en lång tid vid upprepade tillfällen underlåter att betala in skatter och avgifter i rätt tid. (Erinran.)

Bakgrund

En skattemyndighet har lämnat Revisorsnämnden (RN) en underrättelse avseende godkände revisorn R. Av underrättelsen framgår att R är ensam ägare till en revisionsbyrå som drivs i aktiebolagsform. Bolaget har vid upprepade tillfällen under tidsperioden januari 1994–december 1997 betalat in skatter och avgifter för sent. På grund härav har även dröjsmålsavgift tagits ut.

R har till RN uppgett följande. Han vitsordar skattemyndighetens uppgifter men några restförda belopp har inte förelegat. Betalningsdröjsmålen har bl.a. berott på att verksamheten var nystartad, flera stora kundförluster samt att han själv råkade ut för en olycka med efterföljande konvalescenstid. Han har inte trott att det var så allvarligt att betala in skatter och avgifter endast några dagar för sent, så länge ärendet inte gick vidare till kronofogdemyndigheten med därtill hörande restföring. Verksamheten är nu mer etablerad och bolaget kommer fortsättningsvis att betala in skatter och avgifter inom föreskriven tid.

Skattemyndigheten har vitsordat att bolaget inte har varit restfört för några obetalda skatter eller avgifter samt att bolaget nu inte har någon skatte- eller avgiftsskuld.

RNs bedömning (plenum)

”För att en kvalificerad revisor skall vara lämplig att utöva revisionsverksamhet krävs att han åtnjuter förtroende från såväl uppdragsgivare som det allmänna. För att detta förtroende inte skall rubbas har revisorn en skyldighet att både privat och i sin verksamhet följa gällande regler och bestämmelser. Av god revisorssed följer vidare att en revisor skall bedriva sin verksamhet i ordnade former och att han skall eftersträva sunda ekonomiska förhållanden.

Kraven på en revisor att personligen och i sin revisionsverksamhet sköta sina åligganden i skatte- och avgiftshänseende ställs högt. Det kan inte accepteras att en revisor eller ett bolag som ägs av en revisor under en lång tid vid upprepade tillfällen underlåter att betala in skatter och avgifter i rätt tid. Det är i ärendet ostridigt att Rs bolag under en tidsperiod av nästan fyra år vid upprepade tillfällen betalat in skatter och avgifter för sent. RN finner att R genom sitt handlande åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Vad R anfört föranleder inte RN att göra en annan bedömning. Med beaktande av omständigheterna låter dock RN påföljden i detta fall stanna vid erinran.

Med stöd av 22 § andra stycket revisorslagen meddelar RN R erinran.”

Kommentar

Om ekonomin eller revisorns hälsa inte tillåter att han eller hans företag följer gällande lagstiftning, bl.a. avseende skatter och avgifter, bör revisorn inte driva sin verksamhet vidare. Detta är den rimliga konsekvensen av det ställningstagande RN gjort i detta och tidigare i andra liknande fall.

Henry Åkerlund