Bakgrund

Två auktoriserade revisor har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked om dels huruvida det av dem ägda bolaget, i vilket de för närvarande bedriver sin revisionsverksamhet (revisionsbyrån), efter namnändring och ombildning till ett fastighetsbolag, kan förvalta och hyra ut bolagets fastighet, dels huruvida de genom ett av dem nybildat aktiebolag kan förvärva en jordbruksfastighet och fortsättningsvis bedriva sin revisionsverksamhet i det bolaget och på den fastigheten samt uppbära arrendeintäkter från fastigheten. Revisionsbyrån ägs till lika delar av dem båda. Byrån förvärvade tomträtten till en fastighet under verksamhetsåret 1992/93 och revisionsverksamheten har bedrivits där sedan dess. De har nu för avsikt att namnändra och ombilda detta bolag till ett fastighetsbolag vars enda verksamhet ska bestå av förvaltning och uthyrning av nämnda fastighet. Fastigheten avses därefter bli uthyrd till en hyresgäst som varken är eller har varit klient i bolaget.

Beräknad kallhyra uppgår till 300 tkr per år. Vidare planerar de att flytta till en annan ort där de ska bedriva sin revisionsverksamhet i ett nybildat aktiebolag. Detta bolag avses förvärva en jordbruksfastighet på vilken revisionsverksamheten ska bedrivas. Den befintliga byggnaden på jordbruksfastigheten har en yta av cirka 260 kvm varav 100–110 kvm avses bli utnyttjade som kontorslokaler för revisionsverksamheten medan resterande yta ska användas av dem som bostad. Jordbruksfastigheten omfattar i övrigt två hektar park och hästhage samt tre och en halv hektar fruktodling med cirka 3 700 fruktträd. Fruktodlingen är utarrenderad t.o.m. år 2002. Beräknade arrendeintäkter uppgår till 17 500–20 000 kr per år.

RNs förhandsbesked (ordföranden)

”Att genom det av Er ägda . Revisionsbyrå AB, efter namnändring och ombildning till ett fastighetsbolag, hyra ut fastigheten ... i ... kommun under de förutsättningar som angivits i Er ansökan är enligt RNs bedömning förenligt med kravet i 15 § första stycket revisorslagen. Likaså är det förenligt med detta krav att Ni genom ett nybildat aktiebolag förvärvar jordbruksfastigheten ... i ... kommun och fortsättningsvis bedriver Er revisionsverksamhet i det bolaget och på den fastigheten samt att Ni uppbär de av Er angivna arrendeintäkterna från nämnda fastighet. Ni erinras om Er skyldighet att i yrkesutövningen iaktta de allmänna jävsbestämmelserna i 14 § revisorslagen. Särskilt bör uppmärksammas att revisorns oberoende kan ifrågasättas om revisorn har affärsmässiga eller andra ekonomiska mellanhavanden med revisionsklient genom exempelvis hyra av lokal eller upphandling av tjänster och material. Uthyrning av lokaler för affärsrörelse kan även i vissa fall sätta revisorns oberoende i fara utan att något uppdragsförhållande föreligger mellan affärsrörelsen och revisorn, t.ex. på grund av att revisorn har klienter inom samma bransch eller näringskedja. Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändringar som påverkar de frågor som beskedet avser.”

Kommentar

Detta förhandsbesked ligger i linje med hittillsvarande praxis.

Anders Strömqvist