En revisor har vid sin granskning av ett bolag, som genom två butiker bedrivit uthyrning av videofilmer med mera, underlåtit att kontrollera att klienten bevarat kassaapparaternas kontrollremsor. Revisorsnämnden meddelade erinran.

Bakgrund

RN har mottagit en underrättelse från en skattemyndighet. Av denna framgår att auktoriserade revisorn P har varit vald revisor i ett aktiebolag som varit föremål för skatterevision avseende räkenskapsåren 1992 och 1993. Verksamheten i bolaget bestod i uthyrning av videofilmer samt försäljning av tobak m.m. och bedrevs i två butiker. Årsomsättningen uppgick de två räkenskapsåren till 7,5 mkr respektive 8 mkr. Inkomstverifikationerna för den dagliga försäljningen bestod av dagliga och månatliga utslagskvitton från butikernas kassaapparater. I var och en av de två butikerna fanns en kassaapparat. Apparaternas kontrollremsor har inte bevarats. P har lämnat rena revisionsberättelser för räkenskapsåren 1992 och 1993.

P har anfört att eftersom han bedömde att bolagets hantering av dagskasseredovisningen var tillfredsställande kontrollerade han inte att kontrollremsor från kassaapparaterna fanns bevarade. Efter eventuella rättelser registrerades utslagskvittona i en datamall, som tillsammans med utslagskvittona utgjorde underlaget till månadens kontantförsäljning.

RNs bedömning (plenum)

”Bokföringsnämnden har i en rekommendation (BFN R 2) fastslagit i vilken utsträckning god redovisningssed tillåter att gemensam verifikation används för ett flertal affärshändelser. Vid kontantförsäljning i mindre företag som använder endast en eller ett fåtal kassaapparater skall enligt rekommendationens punkt 20 den gemensamma verifikationen bestå av dels kontrollremsor från kassaapparaten, dels tömningskvitton. Bolagets verifikationshantering har således inte stått i överensstämmelse med vad god redovisningssed kräver. P har vidgått att han inte kontrollerat att kassaapparaternas kontrollremsor bevarats. P har därvid åsidosatt sina skyldigheter som revisor.

Med stöd av 22 § andra stycket lagen (1995:528) om revisorer meddelar RN P erinran.”

Revisorsnämndens beslut har vunnit laga kraft.

Kommentar

Kontentan av RNs avgörande är att det enligt god revisionssed ålegat revisorn att vid sin granskning kontrollera att kassaapparaternas kontrollremsor bevarats.

Henry Åkerlund