En revisor har inte betalat årsavgift till Revisorsnämnden. Revisorn har tidigare överklagat beslut om avslag på ansökan om fortsatt auktorisation. Revisorsnämnden upphävde revisorns auktorisation.

Bakgrund

RN avslog den 11 juni 1999 Os ansökan om fortsatt auktorisation som revisor. O har överklagat RNs beslut och enligt 13 § revisorslagen ska hennes auktorisation gälla till dess beslutet vinner laga kraft. Då O således fortfarande är auktoriserad revisor är hon även skyldig att betala årsavgift till RN. O skulle ha erlagt årsavgiften för 1999 under juli månad. Detta har hon trots påminnelse och föreläggande därom inte gjort. O har inte heller på annat sätt låtit höra av sig.

RNs bedömning (ordföranden)

”RN konstaterar att O inte erlagt föreskriven årsavgift och upphäver med stöd av 22 § revisorslagen Os auktorisation som revisor. Med stöd av 25 § samma lag förordnar RN att beslutet skall gälla omedelbart.”

Revisorsnämndens beslut har vunnit laga kraft.

Kommentar

Auktorisationen eller godkännandet ska upphävas om revisorn inte betalar föreskriven årsavgift till RN. I detta fall hade RN i ett tidigare skede avslagit revisorns ansökan om fortsatt auktorisation. Eftersom RN inte förordnat att beslutet skulle gälla omedelbart och då det hade överklagats av revisorn, var hon fortfarande auktoriserad revisor och således skyldig att erlägga årsavgift.

Henry Åkerlund