Ni har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked huruvida uppdrag som kassör i idrottsföreningen X är förenligt med kravet i 15 § första stycket revisorslagen. Av Er ansökan och övriga handlingar i ärendet framgår bl.a. följande. Idrottsföreningen X är en ideell förening vars mål och inriktning är att genom idrottslig verksamhet verka för att utveckla individen positivt i såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt avseende. Föreningens intäkter för räkenskapsåret 1998 uppgick till 403 803 kr varav 17 250 kr eller ca 4 procent utgjordes av sponsorintäkter. Ni har uppgivit att 2 400 kr av föreningens totala sponsorintäkter kommer från klienter till Er eller till revisionsbyrån.

RN meddelar följande besked

Med hänsyn till verksamhetens art och omfattning finner RN att uppdrag som kassör i idrottsföreningen X är förenligt med yrkesutövning som godkänd revisor. Den omständigheten att klienter till Er och till revisionsbyrån lämnar sponsorbidrag till föreningen medför emellertid typiskt sett en risk för att Ert oberoende kan komma att ifrågasättas. Trots detta bedömer RN, med beaktande av att sponsorintäkterna är ringa, uppdraget vara förenligt med kravet i 15 § första stycket revisorslagen att förtroendet för Er opartiskhet eller självständighet som revisor inte får rubbas. Ni kan således åta Er uppdraget.

Ni erinras om Er skyldighet att i yrkesutövningen iaktta de allmänna jävsbestämmelserna i 14 § revisorslagen.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändringar som påverkar den fråga beskedet avser.