Ni har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked huruvida Ni kan åta Er uppdrag som styrelseordförande i golfklubben X. Av Er ansökan och övriga handlingar i ärendet framgår bl.a. följande. X golfklubb är en ideell förening som har till ändamål att verka för att medlemmarna kan utöva golfspel på X golfbana i enlighet med idrottens mål och inriktning. Föreningen har ca 1 100 medlemmar. Enligt ett förslag till budget för år 2000 beräknas föreningens intäkter uppgå till ca 5 miljoner kr, varav medlemsavgifter och så kallad greenfee beräknas utgöra 3,9 miljoner kr och företagsgolf/reklam/-sponsring 910 000 kr. Ni har uppgivit att sponsorintäkterna kommer att utgöra 660 000 kr av sistnämnda belopp. Ni har vidare uppgivit att två av Era klienter återfinns bland föreningens medlemmar och att dessa tillför föreningen sponsorbidrag med ca 15 000 kr men att det i övrigt inte föreligger några affärsförbindelser mellan Era revisionsklienter och föreningen.

RN meddelar följande besked

Med hänsyn till verksamhetens art och omfattning finner RN att uppdrag som styrelseledamot i X golfklubb är förenligt med yrkesutövning som auktoriserad revisor. Den omständigheten att klienter till Er lämnar sponsorbidrag till föreningen medför emellertid typiskt sett en risk för att Ert oberoende kan komma att ifrågasättas. Trots detta bedömer RN, med beaktande av att sponsorintäkterna är ringa, uppdraget vara förenligt med kravet i 15 § första stycket revisorslagen att förtroendet till Er opartiskhet eller självständighet som revisor inte får rubbas. Ni kan således åta Er uppdraget.

Ni erinras om Er skyldighet att i yrkesutövningen iaktta de allmänna jävsbestämmelserna i 14 § revisorslagen.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändringar som påverkar den fråga beskedet avser.