Ni har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked huruvida det är förenligt med Er yrkesutövning som godkänd revisor att det aktiebolag – S AB – Ni äger och är ensam styrelseledamot i bedriver verksamhet i form av värdepappersförvaltning och tillverkning respektive handel med konsthantverk m.m. Av de uppgifter Ni lämnat framgår bl.a. att den revisionsverksamhet Ni tidigare bedrivit i bolaget har upphört fr.o.m. den 1 januari 2000. Er avsikt är att bolaget skall bedriva handel med och förvalta värdepapper. Denna verksamhet skall utgöra en del av Er familjs privata förmögenhetsförvaltning. Ni har också för avsikt att låta Er hustru bedriva tillverkning av konsthantverk samt handel med konsthantverk och antikviteter i bolaget. Av den numera ändrade bolagsordningen för S AB – som Ni tillställt RN – framgår att bolagets verksamhet utgörs av framställning och handel med konsthantverk, handel med antikviteter, handel och förvaltning av värdepapper och därmed förenlig verksamhet.

RN meddelar följande besked

Innehav och förvaltning av värdepapper är i sig möjligt att förena med yrkesutövning som revisor. Detta gäller under förutsättning att innehavet inte avser aktier i klientföretag eller i företag som till inte oväsentlig del ägs av betydande aktieägare i klientföretag eller i företag med inte obetydliga affärsrelationer med klientföretag. Vidare gäller att innehavet av aktier inte får vara så omfattande att det ger ett reellt inflytande över det berörda bolaget. Detta innebär att stor försiktighet bör iakttas vid placeringar i fåmansbolag eftersom redan ett inte alltför obetydligt innehav kan ge ett faktiskt inflytande. Sammanfattningsvis krävs således en viss försiktighet i valet av investeringsobjekt för att värdepappersförvaltning skall anses förenlig med Er yrkesutövning som oberoende revisor.

Med utgångspunkt i de uppgifter Ni lämnat om den i bolaget planerade verksamheten med tillverkning och handel med konsthantverk m.m. bedömer RN att även denna verksamhet går att förena med Er yrkesutövning som godkänd revisor.

Avslutningsvis vill RN framhålla att det åligger Er som revisor att själv ta ansvar för att Ni inte deltar i en verksamhet som innebär att förtroendet för Er opartiskhet eller självständighet som revisor kan rubbas. Om Ni t.ex. inför en viss investering känner Er tveksam beträffande oberoendeaspekterna bör Ni återkomma med ansökan om förhandsbesked beträffande den investeringen. RN vill också göra Er uppmärksam på Er skyldighet att i yrkesutövningen iaktta de allmänna jävsbestämmelserna i 14 § revisorslagen.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändring som påverkar de frågor beskedet avser.

Kommentar

Beslutet ligger i linje med hittillsvarande praxis, se bl.a. FAR INFO 1998:257, fall 1 och 1996:306, fall 4.

Anders Strömqvist