Förhandsbesked enligt 15 § lagen (1995:528) om revisorer – uppdrag som styrelseledamot i ”Riksförbundets lokalavdelning”

Uppdrag som styrelseledamot i ”Riksförbundets lokalavdelning” rubbar inte förtroendet för Er opartiskhet eller självständighet som revisor.

Av 15 § första stycket lagen (1995:528) om revisorer (revisorslagen) framgår att revisorer inte får utöva annan verksamhet än revisionsverksamhet om utövandet kan rubba förtroendet för deras opartiskhet eller självständighet.

Ett grundläggande krav för att revisorn skall kunna fullgöra sina yrkesplikter i enlighet med lag och god sed är att revisorn är oberoende i förhållande till sina revisionsklienter och även i övrigt i förhållande till dem i vars intresse revisionen utförs. Den som anlitar en revisor skall kunna göra det i förvissning om att revisorn inte står i beroendeförhållande till någon av klientföretagens intressenter eller har egna affärsintressen som konkurrerar med klientens. En förutsättning för att detta skall vara möjligt är att revisorn i största möjliga utsträckning står fri från affärs- och sidointressen som kan komma i konflikt med ett riktigt fullgörande av revisionsverksamheten. Samtidigt måste dock hänsyn tas till revisorernas berättigade krav att få förvalta sin förmögenhet, engagera sig i föreningsverksamhet av olika slag osv. För att revisorsfunktionen och allmänhetens tilltro till revisorerna som en oberoende yrkeskår inte skall urholkas bör emellertid gränserna för vad som inte skall anses vara förtroenderubbande verksamhet sättas tämligen snävt.

Ni har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked huruvida Ni kan åta Er ett uppdrag som styrelseledamot i ”Riksförbundets lokalavdelning”. Av Er ansökan framgår bland annat att lokalavdelningen har drygt 1 200 medlemmar samt att styrelsens främsta uppgifter är att arrangera lokala träffar och tipsa om intressanta föreläsare som representerar börsbolag. Ni har vidare uppgett att Ni inte har något börsbolag som klient. Av förbundets stadgar framgår att endast fysiska personer kan vara medlemmar, att förbundet är organiserat i lokalavdelningar samt att medlemmar tillhör den avdelning inom vars område de är bosatta.

RN meddelar följande besked

RN bedömer att uppdraget som styrelseledamot i ”Riksförbundets lokalavdelning” under angivna förutsättningar är förenligt med kravet i 15 § första stycket revisorslagen. Ni kan således åta Er uppdraget.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändringar som påverkar de frågor beskedet avser.