Revisorsnämnden meddelar auktoriserade revisorn A-son varning.

Enligt 20 § lagen (1995:528) om revisorer (revisorslagen) är en revisor skyldig att lämna Revisorsnämnden (RN) de uppgifter som behövs för dess tillsyn.

RN förelade den 20 mars 2001 A-son att senast den 20 april 2001 komma in med ett yttrande i rubricerat ärende samt viss granskningsdokumentation. A-son beviljades den 18 april 2001 anstånd till den 18 maj 2001 med att yttra sig och sända in den begärda dokumentationen. Den 22 maj 2001 begärde A-son ytterligare anstånd vilket beviljades till den 28 maj 2001. Den 28 maj 2001 erhöll RN ett fax från A-son där han meddelade att han anmält till Patent- och registreringsverket (PRV) att styrelsesuppleanten i det av honom ägda X Revision AB avgått samt att den begärda granskningsdokumentationen skulle översändas separat via postpaket. Svar på de frågor som ställts i föreläggandet inkom inte.

A-son förelades på nytt, den 30 maj 2001, att komma in med begärt yttrande inom två veckor från det att han fått del av föreläggandet. Han förelades även att inom samma tid lämna RN bevis om att han utsett en ny styrelsesuppleant i sitt aktiebolag och anmält detta till PRV. I föreläggandet erinrades A-son om att underlåtenhet att lämna begärda uppgifter till RN utgör ett allvarligt åsidosättande av en revisors skyldigheter. Han upplystes vidare om att disciplinärt ingripande kunde komma att vidtas mot honom om han inte efterkom föreläggandet. Den 19 juni 2001 inkom A-son med ett yttrande där han besvarade RNs frågor. Den begärda dokumentationen inkom dock inte till RN.

Den 20 juni 2001 förelades A-son på nytt att inom en vecka från det att han fått del av föreläggandet komma in med den begärda dokumentationen. A-son tog del av föreläggandet den 21 juni 2001 och skulle således ha kommit in med den av RN begärda dokumentationen senast den 28 juni 2001. Någon dokumentation har dock ännu inte kommit in till RN.

Genom sin underlåtenhet att inkomma med den av RN begärda dokumentationen har A-son på ett allvarligt sätt åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Med stöd av 22 § andra stycket revisorslagen meddelar RN A-son varning.

Det antecknas att A-son på grund av underlåtenhet att lämna uppgifter som RN tidigare begärt i ärendet meddelats varning den 1 november 2000.

A-son föreläggs att inom två veckor från mottagandet av detta beslut komma in med dokumentation över revisionen i X Trä- och Pallindustri AB avseende räkenskapsåret 1997. Om A-son inte efterkommer föreläggandet kan RN komma att upphäva hans auktorisation som revisor.

Ärendet har avgjorts av RNs ordförande Lennart Grufberg i närvaro av tjf. kanslichefen Inger Blomberg samt avdelningsdirektören Gunilla Arvidsson, föredragande.