Revisorsnämnden meddelar godkände revisorn A-son varning.

Revisorsnämnden (RN) har erhållit en underrättelse från Skattemyndigheten i Z-stad angående godkände revisorn A-son. Av underrättelsen framgår att A-sons dotter är anställd i den revisionsbyrå som han driver. Enligt skattemyndigheten har dottern bland annat utfört redovisningen åt ett aktiebolag i vilket A-son är vald revisor.

A-son har yttrat sig i ärendet och medgett att hans dotter sedan november 1999 utfört redovisningen och upprättat bokslut åt en av hans revisionsklienter. Enligt A-son har dottern åtagit sig detta uppdrag vid sidan av sin anställning i revisionsbyrån och utan hans vetskap. A-son har tillagt att han, sedan han fått kännedom om förhållandet genom RNs föreläggande, har avsagt sig ifrågavarande revisionsuppdrag (RNs föreläggande den 20 februari 2001).

RN gör följande bedömning

Enligt 10 kap. 16 § aktiebolagslagen (1975:1385) får den inte vara revisor som är släkting i rätt upp- eller nedstigande led till en person som biträder vid bolagets bokföring. A-son har, genom vad som framgått ovan, under drygt ett års tid brutit mot denna jävsbestämmelse. Vad gäller A-sons uppgift att han varit ovetande om att det var hans dotter som utförde redovisningen gör RN följande överväganden. Enligt god revisionssed skall en revisor planera sin revision. För att kunna göra detta måste revisorn sätta sig in i bolagets redovisningsrutiner och bedöma tillförlitligheten i dessa. Han måste sedan ha möjlighet att diskutera olika uppkomna frågeställningar med den som utfört redovisningen och upprättat bokslutet. Det får anses uteslutet att en revisor, som genomför ett revisionsuppdrag i enlighet med god revisionssed, skulle kunna undgå att känna till vem som ansvarar för bolagets redovisning. Med hänsyn härtill fäster RN inte tilltro till uppgiften att A-son skulle ha varit ovetande om att det var hans dotter som utfört bolagets redovisning.

Som framgått ovan har A-son i strid med 10 kap. 16 § aktiebolagslagen varit vald revisor i ett bolag i vilket hans dotter biträtt med bolagets bokföring. Det finns därmed grund för att meddela A-son varning.

Med stöd av 22 § andra stycket lagen (1995:528) om revisorer meddelar RN A-son varning.