Revisorsnämnden meddelar godkände revisorn A-son erinran.

Revisorsnämnden (RN) har uppmärksammat följande omständigheter angående godkände revisorn A-son.

A-son utövar revisionsverksamhet i X Revisionsbyrå AB. Bolagets ägare, godkände revisorn B-son, är styrelseledamot och A-son är styrelsesuppleant. A-son var tidigare vald revisor i en annan revisionsbyrå, här kallad M-byrån. Den ende styrelseledamoten i M-byrån var samtidigt vald revisor i X Revisionsbyrå AB. A-son har också varit vald revisor i en revisionsbyrå, B-byrån, samtidigt som B-son var styrelsesuppleant i samma byrå. Vidare är A-son vald revisor i dels en redovisningsbyrå, G-byrån, dels två bolag för vilka G-byrån sköter grundbokföring och upprättar bokslut. Samtliga nu nämnda byråer är aktiebolag.

A-son har uppgett följande

Eftersom hennes roll som styrelsesuppleant i X Revisionsbyrå AB är passiv bedömde hon att hennes oberoende som revisor i M-byrån inte var hotat. Hon har dock insett att situationen var olämplig och har nu avgått som revisor i M-byrån. B-son trädde in som styrelsesuppleant i B-byrån vid en tidpunkt då revisionsverksamhet bedrevs i bolaget och det därför erfordrades en kvalificerad revisor som styrelsesuppleant. Numera bedrivs inte längre någon revisionsverksamhet i bolaget. Genom förbiseende har emellertid B-son kommit att kvarstå som styrelsesuppleant. A-son anser inte att hennes oberoende som revisor hotas av det faktum att hon är vald revisor både i G-byrån och i två av G-byråns redovisningsklienter.

RN har vid kontroll med Patent- och registreringsverket den 13 september 2001 konstaterat att B-son inte längre är styrelsesuppleant i B-byrån.

RN gör följande bedömning

En förutsättning för att en revisor skall kunna utföra sina uppdrag i enlighet med god revisionssed är att revisorn intar en i förhållande till sina revisionsklienter oberoende ställning. I 14 § andra stycket lagen (1995:528) om revisorer (revisorslagen) föreskrivs att en revisor skall avböja eller avsäga sig ett revisionsuppdrag om det vid sidan av gällande jävsbestämmelser finns någon särskild omständighet som kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet.

Det förhållandet att A-son varit vald revisor i M-byrån samtidigt som M-byråns styrelseledamot var vald revisor i den revisionsbyrå i vilken A-son var styrelsesuppleant utgör en omständighet som kunnat rubba förtroendet för A-sons opartiskhet och självständighet i förhållande till M-byrån. – Vidare har förtroendet för A-sons oberoende i förhållande till B-byrån, i vilken hon också varit vald revisor, kunnat rubbas av att företrädaren för hennes arbetsgivare, B-son, varit styrelsesuppleant i B-byrån. – Dessutom är A-son vald revisor i dels G-byrån, dels två av G-byråns redovisningsklienter. RN har i ett flertal beslut, första gången i juni 1999, uttalat att ett sådant förhållande kan rubba förtroendet för en revisors opartiskhet och självständighet. Således finner RN att A-son även härigenom har äventyrat sitt oberoende som revisor.

Sammantaget har A-son i ett antal avseenden äventyrat sitt oberoende som revisor. RN finner emellertid att den disciplinära åtgärden kan begränsas till en erinran.

Med stöd av 22 § andra stycket revisorslagen meddelar RN A-son erinran.