Förhandsbesked enligt 15 § lagen (1995:528) om revisorer – styrelseledamot i stiftelse som driver verksamhet inriktad på rehabilitering av cancerpatienter

Uppdraget som styrelseledamot i Stiftelsen X rubbar inte förtroendet för Er opartiskhet eller självständighet som revisor.

Av 15 § första stycket lagen (1995:528) om revisorer (revisorslagen) framgår att en revisor inte får utöva annan verksamhet än revisionsverksamhet om utövandet kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet.

Ett grundläggande krav för att revisorn skall kunna fullgöra sina yrkesplikter i enlighet med lag och god sed är att revisorn är oberoende i förhållande till sina revisionsklienter och även i övrigt i förhållande till dem i vars intresse revisionen utförs. Den som anlitar en revisor skall kunna göra det i förvissning om att revisorn inte står i beroendeförhållande till någon av klientföretagens intressenter eller har egna affärsintressen som konkurrerar med klientens. En förutsättning för att detta skall vara möjligt är att revisorn i största möjliga utsträckning står fri från affärs- och sidointressen som kan komma i konflikt med ett riktigt fullgörande av revisionsverksamheten. Samtidigt måste dock hänsyn tas till revisorernas berättigade krav att få förvalta sin förmögenhet, engagera sig i föreningsverksamhet av olika slag osv. För att revisorsfunktionen och allmänhetens tilltro till revisorerna som en oberoende yrkeskår inte skall urholkas bör emellertid gränserna för vad som inte skall anses vara förtroenderubbande verksamhet sättas tämligen snävt.

Ni har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked huruvida ett uppdrag som styrelseledamot i Stiftelsen X kan rubba förtroendet för Er opartiskhet eller självständighet som revisor. Av Er ansökan och övriga handlingar i ärendet framgår bl.a. följande. Stiftelsens ändamål är att erbjuda rehabilitering, rekreation och konvalescens för cancerpatienter och deras anhöriga. Stiftelsen skall också driva verksamhet för att öka och samla kunskap om cancersjukdomars uppkomst och metoder för rehabilitering av cancerpatienter. Det senare kan ske i form av kurser och seminarier samt genom att erbjuda praktikplatser för vidareutbildning av vårdpersonal. Enligt årsredovisningen för räkenskapsåret 1999/2000 uppgick stiftelsens intäkter till cirka 1 500 000 kr. Dessa intäkter avsåg huvudsakligen rehabilitering vilken, efter ansökan från respektive patient, betalats av Cancer- och trafikskadefonden, Cancerhjälpen, Riksförbundet cancer- och allergifonden samt vissa arbetsgivare. Utöver rehabiliteringsintäkterna förekommer gåvor via postgirots s.k. 90-konton, bidrag från försäkringskassan och från olika organisationer. Ni har inte någon klient som är verksam inom samma område som stiftelsen och inte heller någon klient som annonserar i stiftelsens vänförenings tidskrift eller på annat sätt har en koppling till stiftelsen. Uppdraget som styrelseledamot är inte arvoderat.

RN meddelar följande besked

RN bedömer att uppdraget som styrelseledamot i Stiftelsen X är förenligt med kravet i 15 § första stycket revisorslagen. Ni kan således åta Er uppdraget att vara styrelseledamot i stiftelsen.

RN vill göra Er uppmärksam på Er skyldighet att i yrkesutövningen iaktta de allmänna jävsbestämmelserna i 14 § revisorslagen.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras i något väsentligt avseende eller vid författningsändringar som påverkar de frågor beskedet avser.