Revisorsnämnden meddelar auktoriserade revisorn A-son varning.

Enligt 28 § revisorslagen (2001:883) är en revisor skyldig att lämna Revisorsnämnden (RN) de uppgifter som behövs för dess tillsyn.

RN har den 27 december 2001 förelagt A-son att senast den 11 februari 2002 besvara vissa frågor beträffande A-son Revisionsbyrå AB samt lämna en förteckning över sina revisionsuppdrag. A-son besvarade inte RNs föreläggande.

Den 25 februari 2002 förelades A-son på nytt att besvara frågorna och lämna den begärda förteckningen. Yttrandet skulle vara RN till handa inom tio dagar från det att A-son mottagit föreläggandet. I föreläggandet erinrades han om att underlåtenhet att lämna begärda uppgifter till RN utgör ett allvarligt åsidosättande av en revisors skyldigheter. Han upplystes vidare om att disciplinärt ingripande kunde komma att riktas mot honom om han inte efterkom föreläggandet. A-son fick del av föreläggandet den 25 mars 2002 och skulle således ha inkommit med yttrande senast den 4 april 2002. Yttrandet har dock inte inkommit och A-son har inte heller på annat sätt hört av sig till RN beträffande föreläggandet.

Genom sin underlåtenhet att lämna de uppgifter som begärts har A-son på ett allvarligt sätt åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen meddelar RN A-son varning.

Det antecknas att A-son på grund av underlåtenhet att lämna uppgifter som RN tidigare begärt i ärendet meddelats varning den 18 december 2001.

A-son föreläggs nu att inom en vecka från mottagandet av detta beslut inkomma med yttrande i enlighet med RNs föreläggande av den 27 december 2001. Om A-son inte efterkommer föreläggandet kan RN komma att upphäva hans auktorisation som revisor.

Detta beslut har fattats av Revisorsnämndens ordförande Lennart Grufberg i närvaro av kanslichefen Christer Lefrell, chefsjuristen Per Eskilsson samt avdelningsdirektören Gunilla Arvidsson, föredragande.