Revisorsnämnden meddelar godkände revisorn A-son varning.

Revisorsnämnden (RN) har mottagit en anmälan avseende godkände revisorn A-son. Enligt anmälaren föreligger s.k. grundbokföringsjäv genom att en av A-sons anställda utför grundbokföringen åt ett aktiebolag i vilket A-son är vald revisor.

Med anledning av ovanstående har A-son förelagts att redogöra för vem som utför grundbokföringen i ifrågavarande aktiebolag. A-son har i huvudsak svarat följande. Aktiebolaget har under lång tid haft en anställd kontorist som har skött bolagets bokföring, fakturering m.m. Efter en period med konflikter mellan kontoristen och företagsledaren lämnade kontoristen bolaget med omedelbar verkan i slutet av januari 2001. För att på kort sikt hjälpa företaget tog en av A-sons medarbetare hand om bokföring och fakturering. I mitten av maj månad samma år anställde bolaget en ny kontorist på prov, som i ökande omfattning kom att utföra huvuddelen av bokföringen och faktureringen med A-sons medarbetare som handledare. I augusti 2001 anställde bolaget en erfaren kontorist och därmed upphörde jävssituationen. A-son uppger att han hela tiden har varit medveten om reglerna om bokföringsjäv men framhåller att revisionsbyrån tvingades hjälpa bolaget att lösa en akut situation och att hans medarbetares insats varit enbart tillfällig.

RN gör följande bedömning

Revisorslagen (2001:883) trädde i kraft den 1 januari 2002, då lagen (1995:528) om revisorer upphörde att gälla. Enligt punkt 3 i övergångsbestämmelserna till den nya lagen skall en fråga om discipliningripande mot en revisor på grund av en åtgärd eller underlåtenhet före lagens ikraftträdande prövas enligt äldre bestämmelser, om inte en prövning enligt de nya bestämmelserna är förmånligare för revisorn. Med stöd härav tillämpar RN i förevarande fall 1995 års lag.

Av 10 kap. 16 § första stycket 4 aktiebolagslagen (1975:1385) framgår att den inte får vara revisor som är verksam i samma företag som den som biträder bolaget vid grundbokföringen. Det är i ärendet klarlagt att en av A-sons anställda under cirka ett halvårs tid dels har utfört, dels har handlett en annan person som utfört, bokföringen i ett aktiebolag där A-son är vald revisor. A-son har således brutit mot ovan angiven jävsbestämmelse i aktiebolagslagen. Med hänsyn till att jävsförhållandet varat en längre tid kan det inte anses ha varit fråga om en akut situation. Den disciplinära åtgärden skall därför bestämmas till varning.

Med stöd av 22 § andra stycket lagen (1995:528) om revisorer meddelar RN A-son varning.