Revisorsnämnden upphäver A-sons auktorisation som revisor. Nämnden förordnar att beslutet skall gälla omedelbart.

Med anledning av vissa uppgifter som framkommit om auktoriserade revisorn A-son och det av honom ägda A-son Revisionsbyrå AB har Revisorsnämnden (RN) öppnat förevarande disciplinärende. För att kunna slutföra ärendet förelade RN den 27 december 2001 A-son att senast den 11 februari 2002 besvara vissa frågor beträffande sitt revisionsföretag samt lämna en förteckning över sina revisionsuppdrag. A-son besvarade inte RNs föreläggande.

Den 25 februari 2002 förelades A-son på nytt att besvara frågorna och lämna den begärda förteckningen. Yttrandet skulle vara RN till handa inom tio dagar från det att A-son mottagit föreläggandet. I föreläggandet erinrades han om att underlåtenhet att lämna begärda uppgifter till RN utgör ett allvarligt åsidosättande av en revisors skyldigheter. Han upplystes vidare om att disciplinärt ingripande kunde komma att riktas mot honom om han inte efterkom föreläggandet. A-son fick del av föreläggandet den 25 mars 2002 och skulle således ha inkommit med yttrande senast den 4 april 2002. Yttrandet inkom dock inte varför RN meddelade A-son varning den 9 april 2002.

A-son förelades samtidigt att inom en vecka från mottagandet av varningsbeslutet komma in med yttrande i enlighet med RNs föreläggande av den 27 december 2001. Han upplystes vidare om att RN kunde komma att upphäva hans auktorisation som revisor om han inte efterkom föreläggandet. A-son delgavs varningsbeslutet och föreläggandet den 7 oktober 2002 och yttrandet skulle således ha varit RN till handa senast den 14 oktober 2002. Det har ännu inte inkommit till myndigheten och A-son har inte heller på annat sätt hört av sig till RN.

Enligt 28 § revisorslagen (2001:883) är en revisor skyldig att lämna RN de uppgifter som behövs för tillsynen. Underlåtenhet av en revisor att fullgöra denna skyldighet omöjliggör RNs tillsyn och bedöms därför som ett allvarligt åsidosättande av de skyldigheter som åligger en revisor. I A-sons fall är det synnerligen försvårande att han trots att han tidigare erhållit varning inte har besvarat RNs föreläggande

Det skall noteras att A-son även i ett tidigare skede av utredningen den 18 december 2001 meddelats varning på grund av underlåtenhet att lämna RN begärda uppgifter.

Med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen upphäver RN A-sons auktorisation som revisor. Med stöd av 35 § första stycket samma lag förordnar RN att beslutet skall gälla omedelbart.

Ärendet har avgjorts av Revisorsnämndens ordförande, kammarrättspresidenten Lennart Grufberg i närvaro av direktören Christer Lefrell, chefsjuristen Per Eskilsson samt avdelningsdirektören Gunilla Arvidsson som föredragit ärendet.