Revisorsnämnden meddelar godkände revisorn A-son varning.

En revisor är enligt 28 § revisorslagen (2001:883) skyldig att låta Revisorsnämnden (RN) vid sin tillsyn granska handlingar som hör till verksamheten och att lämna nämnden de uppgifter som behövs för tillsynen.

RN förelade den 10 april 2002 godkände revisorn A-son att yttra sig över en underrättelse från Skattemyndigheten i Z-stad, besvara ett antal frågor, lämna vissa uppgifter samt inge viss granskningsdokumentation. A-son inkom den 8 juli 2002 med ett yttrande i vilket han endast delvis efterkom RNs föreläggande. Han uppgav därvid att han ”inom kort” skulle komplettera yttrandet med vissa efterfrågade uppgifter samt den efterfrågade dokumentationen. Något ytterligare material har emellertid inte inkommit.

A-son förelades därefter på nytt den 5 september 2002 att inom tre veckor från det att han fått del av föreläggandet lämna de upplysningar som begärts samt inge begärd dokumentation. I föreläggandet erinrades han om att underlåtenhet att efterkomma RNs förelägganden utgör ett allvarligt åsidosättande av en revisors skyldigheter. Han upplystes även om att disciplinära åtgärder kunde komma att vidtas mot honom om han inte efterkom föreläggandet. A-son fick del av föreläggandet den 5 oktober 2002 och skulle således ha inkommit med begärda uppgifter och handlingar senast den 28 oktober 2002. Några uppgifter eller handlingar enligt föreläggandet har inte inkommit till RN och A-son har inte heller på annat sätt hört av sig till RN.

Genom sin underlåtenhet att lämna de uppgifter och de handlingar som begärts har A-son på ett allvarligt sätt åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen meddelar RN A-son varning.

A-son föreläggs vidare att inom två veckor från mottagandet av detta beslut inkomma med uppgifter och handlingar i enlighet med RNs föreläggande den 5 september 2002. Om A-son inte efterkommer föreläggandet kan RN komma att upphäva hans godkännande som revisor.