Uppdrag som ledamot av Länsstyrelsens i Z län styrelse rubbar inte förtroendet för Er opartiskhet och självständighet som revisor.

Ni har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked huruvida Ni kan åta Er ett uppdrag som ledamot av Länsstyrelsens i Z län styrelse.

Av Er ansökan framgår följande. Styrelsen är länsstyrelsens högsta beslutande organ och består av dels landshövdingen, dels 14 ledamöter som nomineras av de politiska partierna och utses i enlighet med röstfördelningen i valet till landstingsfullmäktige. Styrelsen sammanträder åtta till tio gånger per år. Vidare har Ni uppgett att Ni, vid de eventuella tillfällen där enskilt kundföretags frågeställningar behandlas, får ”lämna sammanträdet på vanligt sätt”.

RN meddelar följande besked

Enligt 25 § första stycket revisorslagen (2001:883) får en revisor inte utöva annan verksamhet än revisionsverksamhet eller verksamhet som har ett naturligt samband därmed, om utövandet är av sådan art eller omfattning att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet, eller utövandet på annat sätt är oförenligt med den ställning som följer av behörigheten att utföra lagstadgad revision. Av andra stycket samma paragraf framgår att RN på ansökan av en revisor skall meddela förhandsbesked om huruvida en viss verksamhet är förenlig med kravet i första stycket.

Av 13 § verksförordningen (1995:1322) jämförd med 12 § förordningen (1997:1258) med länsstyrelseinstruktion framgår att en länsstyrelses styrelse skall besluta om bland annat myndighetens årsredovisning, delårsrapport och budgetunderlag samt rapportering till regeringen. Styrelsen skall vidare besluta om föreskrifter som riktar sig till enskilda, kommuner eller landsting. Av 12 § förordningen med länsstyrelseinstruktion framgår att styrelsen skall besluta om bland annat viktigare frågor om samhällsplaneringen, miljön och regionala utvecklingsinsatser eller andra åtgärder som är betydelsefulla för länets utveckling samt viktigare frågor om länsstyrelsens verksamhetsinriktning.

RN uppfattar det som att Ni vid utförande av ifrågavarande uppdrag inte kommer att delta i handläggningen av eventuella ärenden rörande revisionsklienter till Er eller det registrerade revisionsbolag, inom vilket Ni är verksam, eller till andra revisorer verksamma inom detta bolag. Med hänsyn härtill bedömer RN att uppdraget i fråga är förenligt med kravet i 25 § första stycket revisorslagen. Ni kan således åta Er uppdraget.

RN vill erinra om Er skyldighet enligt 21 § revisorslagen att för varje uppdrag i revisionsverksamheten pröva huruvida det finns omständigheter som kan rubba förtroendet för Er opartiskhet eller självständighet.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändringar som påverkar de frågor beskedet avser.