Uppdrag som styrelseledamot och ordförande i den ideella föreningen X i Z-stad rubbar inte förtroendet för Er opartiskhet och självständighet som revisor.

Ni har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked huruvida Ni kan inneha uppdrag som styrelseledamot i den ideella föreningen X i Z-stad, nedan kallad föreningen, samt huruvida Ni kan åta Er uppdrag som föreningens ordförande.

Av Er ansökan framgår följande. Ni är för närvarande ledamot i föreningens styrelse och har blivit tillfrågad om att åta Er ett uppdrag som dess ordförande. Föreningen har tre huvudmän, hjälporganisationen A, B och C i Z-stad. Föreningens verksamhet består i försäljning av begagnade möbler, kläder, husgeråd m.m. i en butikslokal i Z-stad. De varor som säljs har föreningen mottagit som gåvor. Föreningsarbetet utförs dels ideellt, dels med hjälp av personal från B som delvis finansieras av Z-stads kommun. Föreningens omsättning uppgick räkenskapsåret 2002 till 2,5 mnkr och verksamhetens omfattning ökar stadigt. Det överskott som uppkommer i rörelsen fördelas mellan de tre huvudmännen. Era uppgifter som styrelseledamot är att delta i styrelsemöten och beslut om bland annat föreningens inriktning, medelsanvändning, hyreskontrakt, fördelning av medel och tillsyn över föreningens personal. Som styrelseordförande skulle Ni bland annat komma att företräda föreningen utåt mot näringsidkare i Z-stad med omnejd, teckna föreningens firma, teckna hyreskontrakt och förhandla med olika organisationer. Ni är vald revisor i ett antal företag som köper och säljer konsumentvaror såsom kläder och möbler. Däremot är Ni för närvarande inte vald revisor i något bolag som bedriver second hand-försäljning. Andra revisorer vid den revisionsbyrå där Ni är verksam innehar dock sådana uppdrag och även Ni skulle kunna komma att åta Er sådana uppdrag. Såvitt Ni känner till förekommer inga affärsförbindelser mellan föreningen och revisionsklienter till Er. Dock har föreningen nyligen inlett hyresförhandlingar med en av Era revisionsklienter.

RN meddelar följande besked

Enligt 25 § första stycket revisorslagen (2001:883) får en revisor inte utöva annan verksamhet än revisionsverksamhet eller verksamhet som har ett naturligt samband därmed, om utövandet är av sådan art eller omfattning att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet, eller utövandet på annat sätt är oförenligt med den ställning som följer av behörigheten att utföra lagstadgad revision. Av andra stycket samma paragraf framgår att RN på ansökan av en revisor skall meddela förhandsbesked om huruvida en viss verksamhet är förenlig med kravet i första stycket.

RN bedömer att uppdrag som styrelseledamot i den ideella föreningen X i Z-stad är förenligt med kravet i 25 § första stycket revisorslagen. Även uppdrag som föreningens ordförande är förenligt med nämnda krav. Ni kan således inneha uppdrag i föreningen i enlighet med Er ansökan.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändringar som påverkar de frågor beskedet avser.

Med anledning av att Ni i Er ansökan har upplyst om vissa omständigheter som skulle kunna ge upphov till väsentliga oberoendehot i enskilda revisionsuppdrag vill RN erinra om Er skyldighet enligt 21 § revisorslagen att för varje uppdrag i revisionsverksamheten pröva om det finns omständigheter som kan rubba förtroendet för Er opartiskhet eller självständighet. Med hänvisning till Er uppgift att Ni skulle kunna komma att bli vald revisor i bolag som bedriver second hand-försäljning vill RN även framhålla följande. För det fall Ni skulle komma i fråga för ett sådant revisionsuppdrag bör Ni antingen avstå från detsamma eller hos RN ansöka om förhandsbesked enligt 22 § revisorslagen om huruvida förtroendet för Ert oberoende som revisor i detta bolag skulle påverkas av Ert engagemang i den nu aktuella föreningen. Vad därefter avser Er uppgift om att hyresförhandlingar pågår mellan föreningen och en av Era revisionsklienter vill RN först framhålla att Ni själv inte kan delta i dessa förhandlingar. Om förhandlingarna skulle leda fram till att ett hyresavtal träffas bör Ni antingen lämna revisionsuppdraget i fråga eller hos RN ansöka om förhandsbesked enligt 22 § revisorslagen om huruvida förtroendet för Ert oberoende som revisor i ifrågavarande bolag påverkas av Ert engagemang i föreningen.