Revisorsnämnden meddelar auktoriserade revisorn A-son erinran.

Revisorsnämnden (RN) har mottagit en skrivelse från Ekobrottsmyndigheten angående auktoriserade revisorn A-sons uppdrag som vald revisor i ett aktiebolag. Ekobrottsmyndigheten uppger i skrivelsen att det aktuella bolaget inte synes ha följt bestämmelserna i 13 kap. aktiebolagslagen (1975:1385). Av bolagets årsredovisning för räkenskapsåret 1999/2000 framgår att det egna kapitalet uppgår till 41 000 kr, dvs. mindre än hälften av det registrerade aktiekapitalet om 100 000 kr. Årsredovisningens förvaltningsberättelse innehåller, förutom information om bolagets verksamhetsområde och förslag till resultatdisposition, inga särskilda upplysningar. A-son har avgett en ren revisionsberättelse för ifrågavarande räkenskapsår.

A-son har yttrat sig över skrivelsen och anfört följande. Bolaget var under avveckling och hade ingen omsättning under räkenskapsåret 1999/2000. Tillgångarna uppgick till 45 000 kr och skulderna till 5 000 kr. Att bokfört eget kapital kom att understiga hälften av det registrerade aktiekapitalet med 9 000 kr, berodde på ett underskott som uppkom under räkenskapsåret genom avskrivningar samt kostnader för bokföring och revision. Mot bakgrund av att verksamheten i bolaget var begränsad och under avveckling samt att tillgångarnas värde översteg skulderna bedömde han att styrelsens eventuella avsteg från skyldigheterna enligt 13 kap. aktiebolagslagen inte var så väsentligt att han hade anledning att vidta några särskilda åtgärder. A-son har till sitt yttrande bifogat sin dokumentation avseende granskningen av eget kapital. Dokumentationen innehåller följande anteckning: ”Bokfört eget kapital -59 kkr. Tillgångar ca 45 kkr. Ack bokförd förlust enbart 9 kkr över halva AK.” Posten har inte kommenterats i övrigt.

RN gör följande bedömning

Revisorslagen (2001:883) trädde i kraft den 1 januari 2002, då lagen (1995:528) om revisorer upphörde att gälla. Enligt punkt 3 i övergångsbestämmelserna till den nya lagen skall en fråga om discipliningripande mot en revisor på grund av en åtgärd eller underlåtenhet före lagens ikraftträdande prövas enligt äldre bestämmelser, om inte en prövning enligt de nya bestämmelserna är förmånligare för revisorn. Med stöd härav tillämpar RN i förevarande ärende 1995 års lag.

Vid aktuell tidpunkt återfanns reglerna om tvångslikvidation på grund av kapitalbrist i 13 kap. 2 § aktiebolagslagen som föreskrev att det ålåg styrelsen att, så snart det fanns skäl att anta att bolagets eget kapital understeg hälften av det registrerade aktiekapitalet, ofördröjligen upprätta och låta bolagets revisor granska en särskild balansräkning. I förevarande fall har bolagets redovisade egna kapital understigit det registrerade aktiekapitalet med mer än hälften. Det framgår inte av handlingarna i ärendet om det i bolaget fanns sådana uppenbara övervärden att det inte fanns skäl att anta att en särskild balansräkning (s.k. kontrollbalansräkning) skulle ha utvisat att bolagets eget kapital verkligen understeg hälften av bolagets registrerade aktiekapital. A-son har inte heller gjort gällande att så var fallet. Inte heller de omständigheter, som A-son har anfört som skäl för att han inte vidtagit någon åtgärd i anledning av kapitalbristen, har fritagit bolagets styrelse från skyldigheten att iaktta aktiebolagslagens regler om åtgärder vid kapitalbrist. Som bolagets revisor skulle A-son i första hand ha påmint bolagets styrelse om dess skyldighet att upprätta kontrollbalansräkning. Om detta inte hade lett till någon åtgärd från styrelsens sida skulle han, enligt 10 kap. 30 § andra stycket aktiebolagslagen, ha anmärkt på styrelsens underlåtenhet i revisionsberättelsen.

RN finner att A-son, genom att inte vidta någon åtgärd i anledning av att bolagets redovisade eget kapital understeg hälften av bolagets registrerade aktiekapital, har åsidosatt sina skyldigheter som revisor. A-son skall därför meddelas en disciplinär åtgärd. RN finner omständigheterna vara sådana att erinran utgör en tillräcklig åtgärd.

Med stöd av 22 § andra stycket lagen (1995:528) om revisorer meddelar RN A-son erinran.