Uppdrag som god man enligt 11 kap. 4 § föräldrabalken för en släkting rubbar inte förtroendet för Er opartiskhet och självständighet som revisor.

Ni har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked rörande uppdrag som god man.

Av ansökan framgår följande. Ni har blivit tillfrågad om att åta Er ett uppdrag som god man enligt 11 kap. 4 § föräldrabalken för en släkting som är förståndshandikappad. Uppdraget innebär att sköta hans ekonomi, vilket bland annat omfattar betalning av räkningar. Hans förmögenhet består av kontanter och fondandelar.

RN meddelar följande besked

Enligt 25 § första stycket revisorslagen (2001:883) får en revisor inte utöva annan verksamhet än revisionsverksamhet eller verksamhet som har ett naturligt samband därmed, om utövandet är av sådan art eller omfattning att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet, eller utövandet på annat sätt är oförenligt med den ställning som följer av behörigheten att utföra lagstadgad revision. Av andra stycket samma paragraf framgår att RN på ansökan av en revisor skall meddela förhandsbesked om huruvida en viss verksamhet är förenlig med kravet i första stycket.

RN bedömer att ifrågavarande uppdrag är förenligt med kravet i 25 § första stycket revisorslagen. Ni kan således åta Er uppdraget.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändringar som påverkar de frågor beskedet avser.