Revisorsnämnden meddelar godkände revisorn A-son varning.

En revisor är enligt 28 § revisorslagen (2001:883) skyldig att låta Revisorsnämnden (RN) vid sin tillsyn granska handlingar som hör till verksamheten och att lämna nämnden de uppgifter som behövs för tillsynen.

RN förelade den 28 augusti 2003 godkände revisorn A-son i ovan angivna disciplinärenden att senast den 9 oktober 2003 inkomma med yttranden samt inge vissa handlingar. Den 8 oktober 2003 inkom A-son med en begäran om anstånd till den 23 oktober 2003, vilket beviljades. Därefter kontaktade han RN den 27 oktober 2003 och meddelade att begärda yttranden skulle komma att inges senare samma vecka, dvs. vecka 44. Han inkom dock den 3 november 2003 med en begäran om ytterligare anstånd till den 1 december 2003. I en skrivelse till A-son den 4 november 2003 meddelade RN att begärt anstånd medgavs men att ytterligare anstånd inte kunde påräknas. Skrivelsen sändes i rekommenderad försändelse men återkom till RN sedan A-son underlåtit att uthämta försändelsen. Något yttrande inkom inte till RN.

RN förelade därefter A-son på nytt den 4 december 2003 att inom en vecka från det att han fått del av föreläggandet inge begärda yttranden och handlingar. Därvid erinrades han om att underlåtenhet att efterkomma RNs förelägganden utgör ett allvarligt åsidosättande av en revisors skyldigheter. Han upplystes även om att disciplinära åtgärder kunde komma att vidtas mot honom om han inte efterkom föreläggandet. A-son fick del av föreläggandet den 10 december 2003 och skulle således ha inkommit med begärda uppgifter och handlingar senast den 17 december 2003. Några uppgifter eller handlingar enligt föreläggandet har dock ännu inte inkommit till RN. A-son har inte heller på annat sätt hört av sig.

Genom sin underlåtenhet att lämna de uppgifter och de handlingar som begärts har A-son åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Hans underlåtenhet framstår som särskilt allvarlig mot bakgrund av att han vid ett tidigare tillfälle, den 1 november 2002, meddelats varning i disciplinärende dnr 2002-461 till följd av underlåtenhet att efterkomma RNs förelägganden.

Med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen meddelar RN A-son varning.

A-son föreläggs vidare att inom en vecka från mottagandet av detta beslut inkomma med uppgifter och handlingar i enlighet med RNs båda förelägganden av den 28 augusti 2003. Om A-son helt eller delvis underlåter att efterkomma detta föreläggande kan RN komma att upphäva hans godkännande som revisor.

Detta beslut har fattats av Revisorsnämndens chef, direktören Peter Strömberg i närvaro av chefsjuristen Per Eskilsson samt avdelningsdirektören Björn Fredljung som föredragit ärendet.