Förhandsbesked enligt 25 § revisorslagen (2001:883) – uppdrag som styrelseledamot i Bankstiftelsen X

Uppdrag som styrelseledamot i Bankstiftelsen X rubbar inte förtroendet för Er opartiskhet och självständighet som revisor.

Ni har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked huruvida Ni kan åta Er ett uppdrag som styrelseledamot i Bankstiftelsen X, nedan kallad stiftelsen.

Av ansökan och övriga handlingar i ärendet framgår följande. Stiftelsens huvudsakliga ändamål är att främja sparsamhet samt att verka för att X-banksrörelsens grundläggande värderingar bevaras och utvecklas. Vid sidan av detta får stiftelsen även främja näringsliv, forskning, utbildning och kultur m.m. inom A och B län. Stiftelsen delar ut bidrag till lokala satsningar inom näringslivsutveckling, forskning och kultur. Vidare arrangerar stiftelsen s.k. företagardagar två gånger om året med seminarier och andra näringslivsstimulerande aktiviteter. Stiftelsen förvaltas av en styrelse som består av högst 15 personer. Styrelsens ledamöter utses av 60 huvudmän som i sin tur utses av kommuner och landsting inom stiftelsens verksamhetsområde. Det är styrelsen som förvaltar stiftelsens tillgångar och fattar beslut om utdelande av bidrag. Stiftelsens förmögenhet uppgick den 31 december 2002 till 280 mnkr och är placerad dels i aktier i Y-banken AB och X-bankstiftelsernas Förvaltnings AB, dels på vanliga bankkonton. Under år 2002 delade stiftelsen ut bidrag om sammanlagt 850 000 kr. Stiftelsen företräds av enskilda styrelseledamöter vid stämmor i de banker där stiftelsen är delägare. Ni kommer dock inte att företräda stiftelsen i sådana sammanhang. Er roll som styrelseledamot skall bli att vara en kontaktyta mot näringslivet och att sprida kunskap om stiftelsen.

RN meddelar följande besked

Enligt 25 § första stycket revisorslagen (2001:883) får en revisor inte utöva annan verksamhet än revisionsverksamhet eller verksamhet som har ett naturligt samband därmed, om utövandet är av sådan art eller omfattning att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet, eller utövandet på annat sätt är oförenligt med den ställning som följer av behörigheten att utföra lagstadgad revision. Av andra stycket samma paragraf framgår att RN på ansökan av en revisor skall meddela förhandsbesked om huruvida en viss verksamhet är förenlig med kravet i första stycket.

RN bedömer att uppdraget som styrelseledamot i Bankstiftelsen X är förenligt med kravet i 25 § första stycket revisorslagen. Ni kan således åta Er uppdraget i fråga.

Det kan inte uteslutas att styrelseuppdraget medför vissa beröringspunkter med Era revisionsklienter. RN vill därför erinra Er om Er skyldighet enligt 21 § revisorslagen att för varje uppdrag i revisionsverksamheten pröva huruvida det finns omständigheter som kan rubba förtroendet för Er opartiskhet eller självständighet.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändringar som påverkar de frågor beskedet avser.