Revisorsnämnden meddelar godkände revisorn A-son varning.

Revisorsnämnden (RN) har mottagit en underrättelse från dåvarande Skattemyndigheten i W-stad rörande godkände revisorn A-sons revisionsuppdrag i ett aktiebolag.

RN har tagit del av A-sons granskningsdokumentation avseende aktiebolaget räkenskapsåret 1999. Beträffande posten kundfordringar har hon antecknat följande: ”Vi tar ev. över indrivning”. Det framgår vidare att hon vid revisionen har skickat saldoförfrågningar till bolagets och dess moderbolags kunder med uppmaning till kunderna att bekräfta sina skulder till koncernen. I förfrågningarna har hon lagt till följande: ”Vi vill påpeka att skulden har förfallit till betalning sedan länge. Betalning till bolagen skall ske inom 10 dagar. Sker inte detta kommer vi att uppmana [koncernen] att överlämna handlingar till Tingsrätten för försättande av Ert bolag i konkurs”.

A-son har anfört följande. Bolaget önskade att revisionsbyrån skulle hjälpa till att ”trycka på om betalning” och ”spetsa till” påminnelserna i samband med att bolagets kunder ombads bekräfta sina skulder. Hennes revisionsklienter har kunnat utnyttja revisionsbyråns inkassoabonnemang för att driva in sina fordringar. Detta har under årens lopp utnyttjats av högst tio klienter. Hon har själv inte handhaft dessa kontakter, utan revisionsbyråns sekreterare har fått kopior av revisionsklienternas fakturor och har skött kontakterna med inkassobyrån. Inkasserade medel redovisades till revisionsbyråns postgiro med avdrag för eventuella kostnader, varefter medlen utbetalades till respektive klient. Det var hon själv som i egenskap av företrädare för revisionsbyrån tecknade inkassoabonnemanget för ungefär tio år sedan. Abonnemanget är numera avslutat.

RN gör följande bedömning

Revisorslagen (2001:883) trädde i kraft den 1 januari 2002, då lagen (1995:528) om revisorer upphörde att gälla. Enligt punkt 3 i övergångsbestämmelserna till den nya lagen skall en fråga om discipliningripande mot en revisor på grund av en åtgärd eller underlåtenhet före lagens ikraftträdande prövas enligt äldre bestämmelser, om inte en prövning enligt de nya bestämmelserna är förmånligare för revisorn. Med stöd härav tillämpar RN i förevarande ärende de äldre bestämmelserna.

En revisor skall enligt 14 § i 1995 års revisorslag avböja eller avsäga sig ett uppdrag om det finns någon särskild omständighet som kan rubba förtroendet för hans eller hennes opartiskhet eller självständighet. Motsvarande föreskrivs i 21 § i den nu gällande revisorslagen.

A-son har biträtt bolaget och dess moderbolag vid indrivning av kundfordringar genom att i sina saldoförfrågningar uppmana bolagens kunder till betalning och därvid hota med konkursansökan vid utebliven betalning. Vidare har framkommit att en del av hennes revisionsklienter har tillåtits driva in sina kundfordringar genom revisionsbyråns abonnemang hos ett inkassoföretag. Erhållna betalningar har betalats till revisionsbyråns postgiro. Vad som framkommit om A-sons och revisionsbyråns delaktighet i indrivning av revisionsklienters fordringar utgör enligt RNs bedömning en sådan särskild omständighet som kunnat rubba förtroendet för A-sons opartiskhet eller självständighet.

RN finner att A-son i ovan anförda avseende har åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Hon skall därför meddelas en disciplinär åtgärd. Med hänsyn till att vad som ligger henne till last är allvarligt finner RN att A-son skall meddelas varning.

Med stöd av 22 § andra stycket lagen (1995:528) om revisorer meddelar RN A-son varning.