Revisorsnämnden meddelar godkände revisorn A-son varning.

En revisor är enligt 28 § revisorslagen (2001:883) skyldig att låta Revisorsnämnden (RN) vid sin tillsyn granska handlingar som hör till verksamheten och lämna de uppgifter som behövs för tillsynen.

RN förelade den 17 september 2003 godkände revisorn A-son att senast den 20 oktober 2003 yttra sig över en anmälan mot honom och att inge viss granskningsdokumentation. A-son inkom med en skriftlig begäran om anstånd att efterkomma föreläggandet med hänvisning till sjukdom. Han beviljades anstånd till den 28 november 2003. Den 5 december 2003 hade varken yttrande eller dokumentation inkommit till RN, varför en påminnelse att efterkomma föreläggandet skickades till A-son per rekommenderat brev. Denna försändelse hämtades inte ut av A-son utan återkom till RN den 9 januari 2004. Däremot inkom den 10 december 2003 ett yttrande över anmälan från A-son. Den begärda granskningsdokumentationen skulle enligt yttrandet inkomma till RN inom 2-3 veckor.

Den 30 januari 2004 hade fortfarande ingen dokumentation från A-son inkommit till RN, varför ett föreläggande med påminnelse därom skickades per rekommenderat brev med begäran om mottagningsbevis. Föreläggandet hämtades enligt postens stämpel ut den 5 mars 2004. Den 15 mars 2004 inkom en skrivelse från A-son enligt vilken han på grund av sjukdom inte kunde inkomma med yttrande eller dokumentation. RN skickade den 18 mars 2004 per rekommenderat brev med mottagningsbevis ett föreläggande till A-son att inkomma med dokumentationen inom tre veckor från det att han erhöll föreläggandet. Han ombads samtidigt att inkomma med läkarintyg som styrkte hans uppgifter om sjukdom samt erinrades om att underlåtenhet att inkomma med de handlingar som nämnden behöver för sin tillsyn utgör ett allvarligt åsidosättande av en revisors skyldigheter. Han upplystes även om att disciplinära åtgärder kunde komma att vidtas mot honom om han inte efterkom föreläggandet. Denna skrivelse hämtades inte ut av A-son utan återkom till RN den 27 april 2004. RN begärde därför den 3 maj 2004 att A-son skulle delges föreläggandet genom stämningsmans försorg. A-son delgavs föreläggandet den 6 maj 2004.

Den 26 maj 2004 mottog RN en skrivelse från A-son där han på nytt uppgav att han på grund av sjukdom inte kunde sända sin dokumentation till RN. RN skickade därefter på nytt ett föreläggande, daterat den 9 juni 2004, till A-son att han skulle inkomma med begärd dokumentationen inom en vecka från det att han erhållit föreläggandet. RN påpekade i föreläggandet att han inte har inkommit till RN med läkarintyg avseende sin sjukdom. Han erinrades åter om att underlåtenhet att inkomma med de handlingar som nämnden behöver för sin tillsyn utgör ett allvarligt åsidosättande av en revisors skyldigheter. Han upplystes även åter om att disciplinära åtgärder kunde komma att vidtas mot honom om han inte efterkom föreläggandet. Föreläggandet delgavs genom stämningsman den 22 juni 2004. Den 30 juni 2004 inkom A-son med en skrivelse där han hänvisade till sin sjukdom som hinder att inkomma med begärd dokumentation. RN har inte fått del av något läkarintyg som styrker A-sons uppgifter att han på grund av sjukdom är förhindrad att skicka begärd dokumentation till RN.

Genom sin underlåtenhet att lämna de handlingar som begärts har A-son på ett allvarligt sätt åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen meddelar RN A-son varning.

A-son föreläggs vidare att inom tio dagar från mottagandet av detta beslut inkomma med granskningsdokumentation i enlighet med RNs föreläggande av den 17 september 2003. Om A-son inte efterkommer föreläggandet kan RN komma att upphäva hans godkännande som revisor.

Detta beslut har fattats av Revisorsnämndens chef, tjänsteförrättande direktören Inger Blomberg i närvaro av Sara Elmér som föredragit ärendet.