Revisorsnämnden meddelar godkände revisorn A-son varning.

En revisor är enligt 28 § revisorslagen (2001:883) skyldig att låta Revisorsnämnden (RN) vid sin tillsyn granska handlingar som hör till verksamheten och att lämna nämnden de uppgifter som behövs för tillsynen.

A-son är hos RN föremål för systematisk och uppsökande tillsyn (SUT). Som ett led i denna tillsyn har RN i skrivelse, daterad den 22 april 2004, förelagt A-son att senast den 28 maj 2004 till RN inkomma med svar på ett antal frågor samt i skrivelsen angiven dokumentation. Några svar eller någon dokumentation inkom inte.

I skrivelse den 17 juni 2004 förelade RN A-son att inom 10 dagar från mottagandet av föreläggandet inkomma med svar och dokumentation, enligt RNs skrivelse den 22 april 2004. Vidare förelades A-son att inom samma tid kommentera material som inkommit till RN från den i A-sons revisionsbyrå valde revisorn B-son. I föreläggandet uppmärksammades A-son på att underlåtenhet att lämna de uppgifter som erfordras för RNs tillsyn bedöms som ett allvarligt åsidosättande av de skyldigheter som åvilar en kvalificerad revisor. A-son upplystes även om att disciplinära åtgärder kunde komma att vidtas mot honom om han inte efterkom föreläggandet. Denna skrivelse hämtades ut av A-son den 23 juni 2004. Svar och dokumentation med anledning av detta föreläggande skulle således ha inkommit till RN senast den 3 juli 2004. Några svar eller någon dokumentation har dock ännu denna dag inte inkommit till RN.

Genom sin underlåtenhet att lämna de svar och de handlingar som begärts har A-son på ett allvarligt sätt åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen meddelar RN A-son varning.

A-son föreläggs vidare att inom tio dagar från mottagandet av detta beslut inkomma med svar och dokumentation i enlighet med RNs förelägganden av den 22 april 2004 och av den 17 juni 2004. Om A-son inte efterkommer detta föreläggande kan RN komma att upphäva hans godkännande som revisor.