Förhandsbesked enligt 22 § revisorslagen (2001:883) – uppdrag som vald revisor i tv-bolag

Tv-annonsering enligt vad som beskrivs nedan medför inte att Ni behöver avsäga Er det aktuella revisionsuppdraget.

Ni har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked enligt 22 § revisorslagen (2001:883) om huruvida Ni kan inneha uppdrag som revisor i TV 4 AB, nedan kallat tv-bolaget, mot bakgrund av det förhållandet att det revisionsbolag i vilket Ni utövar revisionsverksamhet har erhållit tävlingsvinster i form av reklamtid i tv-bolagets sändningar.

Av handlingarna i ärendet framgår följande. Ni utövar revisionsverksamhet i revisionsföretaget X, nedan kallat revisionsbolaget. Vidare är Ni vald revisor i tv-bolaget. Revisionsbolaget har anlitat en reklambyrå för produktion av en reklambroschyr. Efter att ha utarbetat denna broschyr anmälde reklambyrån sig själv och revisionsbolaget till en reklamtävling. Det aktuella reklammanuskriptet valdes därefter ut, utan revisionsbolagets vetskap eller medverkan, till ytterligare en reklamtävling. Juryn i de båda tävlingarna bestod av fem personer som var fristående från såväl revisionsbolaget som tv-bolaget. Reklambyrån och revisionsbolaget vann i de båda tävlingarna reklamtid i tv-bolagets sändningar till ett sammanlagt värde av 2,5 mnkr. Om revisionsbolaget väljer att ta emot vinsterna skulle det innebära att reklambyrån får i uppdrag av revisionsbolaget att mot ersättning producera ett reklaminslag som sedan kan sändas i tv-bolagets sändningar utan kostnad. Den erhållna reklamtiden är inte förenad med några villkor. Det föreligger inte någon affärsförbindelse eller någon förhandlingssituation mellan revisionsbolaget och tv-bolaget. Det råder ingen oklarhet om vad vinsterna består i och Ni har som revisor i tv-bolaget ingen möjlighet att påverka detta. Tv-bolaget har inte haft någon möjlighet att påverka vem som skulle vinna tävlingarna. Det har inte förelegat någon avsikt från tv-bolagets sida att berika revisionsbolaget.

RN meddelar följande besked

Av 21 § revisorslagen (2001:883) följer att en revisor för varje uppdrag i sin revisionsverksamhet skall pröva om det finns omständigheter som kan rubba förtroendet för hans eller hennes opartiskhet eller självständighet. Revisorn skall i så fall avböja eller avsäga sig uppdraget i fråga. I paragrafens första stycke 1 anges ett antal typsituationer i vilka det råder en presumtion för att revisorn skall avböja eller avsäga sig uppdraget. I paragrafens första stycke 2 återfinns en generalklausul, vilken även den innebär en presumtion för att revisorn skall avböja eller avsäga sig uppdraget, i fall det föreligger något annat förhållande som är av sådan art att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet. Revisorn behöver dock enligt paragrafens andra stycke inte avböja eller avsäga sig uppdraget om det i det enskilda fallet föreligger sådana särskilda omständigheter eller har vidtagits sådana åtgärder som medför att det inte finns anledning att ifrågasätta revisorns opartiskhet eller självständighet.

Av 22 § samma lag framgår att RN på ansökan av en revisor skall meddela förhandsbesked om huruvida en viss särskild omständighet är sådan som avses i 21 § första stycket och, om så är fallet, huruvida omständigheter i det enskilda fallet eller vidtagna åtgärder medför att revisorn ändå inte behöver avböja eller avsäga sig uppdraget.

RN gör följande bedömning

Revisionsbolagets tilltänkta annonsering i tv-bolagets sändningar kan inte inordnas under någon av de i 21 § första stycket 1 revisorslagen angivna fem typsituationerna, i vilka ett oberoendehot förutsätts föreligga. Däremot bedömer RN att sådan annonsering utgör ett förhållande som kan rubba förtroendet för Er opartiskhet eller självständighet som revisor i tv-bolaget enligt 21 § första stycket 2 samma lag (generalklausulen). RN finner emellertid med hänsyn till de speciella förhållandena i det enskilda fallet – bland annat det faktum att den ifrågavarande reklamtiden utgör en tävlingsvinst och inte ger upphov till någon affärsrelation mellan revisionsbolaget och tv-bolaget – att det föreligger sådana särskilda omständigheter som medför att det inte finns anledning att ifrågasätta Er opartiskhet eller självständighet som revisor i tv-bolaget. Ni kan således kvarstå som revisor i tv-bolaget även om revisionsbolaget skulle välja att under aktuella förhållanden annonsera i tv-bolagets sändningar.