Förhandsbesked enligt 25 § revisorslagen (2001:883) – aktieinnehav och uppdrag som styrelseledamot i aktiebolag

Det aktieinnehav och det uppdrag som styrelseledamot som Ni har beskrivit i Er ansökan rubbar inte förtroendet för Er opartiskhet eller självständighet som revisor.

Ni har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked om Ni vid sidan av Er verksamhet som revisor kan äga aktier i ett aktiebolag och vara styrelseledamot i bolaget.

Av Er ansökan framgår följande. Ni planerar att tillsammans med Er sambo och hennes syster hyra ut havskajaker med kringutrustning och arrangera utbildningar i kajakpaddling och kajakturer med instruktörer. Ert mål är att verksamheten skall omfatta en halvtidstjänst första året och en heltidstjänst följande år. Verksamheten skall bedrivas i aktiebolagsform. Ni kommer själv att äga 33–50 procent av aktierna. Övriga aktier kommer att ägas av Er sambo och hennes syster. Ni kommer även att vara styrelseledamot i bolaget och bidra med Ert ekonomiska kunnande och med synpunkter i frågor om affärsplaner och strategiska planer m.m. Vidare kommer Ni att delta i verksamheten genom att sälja och hyra ut kajaker och genom att vara instruktör vid utbildningar och kajakturer. Ert deltagande i den operativa verksamheten kommer dock att vara begränsat. Ni kommer inte att företräda bolaget vid affärsförhandlingar eller teckna bolagets firma. Bolaget kommer inte att ha några affärsrelationer med Era revisionsklienter. Ingen av Era revisionsklienter bedriver verksamhet i den aktuella branschen.

RN meddelar följande besked

Enligt 25 § första stycket revisorslagen (2001:883) får en revisor inte utöva annan verksamhet än revisionsverksamhet eller verksamhet som har ett naturligt samband därmed, om utövandet är av sådan art eller omfattning att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet, eller utövandet på annat sätt är oförenligt med den ställning som följer av behörigheten att utföra lagstadgad revision. Av andra stycket samma paragraf framgår att RN på ansökan av en revisor skall meddela förhandsbesked om huruvida en viss verksamhet är förenlig med kravet i första stycket.

RN bedömer att det aktieinnehav och det uppdrag som styrelseledamot som Ni har beskrivit i Er ansökan är förenligt med kravet i 25 § första stycket revisorslagen.

RN vill erinra om Er skyldighet enligt 21 § revisorslagen att för varje uppdrag i revisionsverksamheten pröva om det finns omständigheter som kan rubba förtroendet för Er opartiskhet eller självständighet.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändringar som påverkar de frågor som beskedet avser.