Revisorsnämnden meddelar godkände revisorn A-son varning.

En revisor är enligt 28 § revisorslagen (2001:883) skyldig att låta Revisorsnämnden (RN) vid sin tillsyn granska handlingar som hör till verksamheten och att lämna nämnden de uppgifter som behövs för tillsynen.

A-son är hos RN föremål för systematisk och uppsökande tillsyn. Som ett led i denna tillsyn har RN i skrivelse, daterad den 1 juli 2004, förelagt honom att senast den 23 augusti 2004 till RN inkomma med svar på ett antal frågor samt i skrivelsen angiven eventuell ytterligare dokumentation. Eftersom vare sig svar eller övriga handlingar hade inkommit till RN till detta datum förelades A-son i skrivelse från RN, daterad den 7 september 2004, att inom 14 dagar från mottagandet av föreläggandet inkomma med svar på samtliga RNs frågor. A-son mottog skrivelsen den 22 september 2004 vilket innebär att svar skulle ha inkommit till RN senast den 6 oktober 2004. I mail den 1 oktober 2004 anhöll A-son om att få svarstiden förlängd. I mail från RN daterat den 6 oktober 2004 medgavs han anstånd till den 10 november 2004 med att besvara RNs frågor och att inkomma med eventuell ytterligare dokumentation. Vidare informerades om att ytterligare anstånd inte skulle medges.

Eftersom A-son inte besvarade RNs frågor eller till RN inkom med några handlingar förelades han i skrivelse från RN, daterad den 25 november 2004, att inkomma med svar på samtliga frågor enligt RNs skrivelse daterad den 1 juli 2004 (skrivelsen bifogades på nytt) samt eventuell kompletterande dokumentation. Hans svar samt eventuell dokumentation skulle ha inkommit till RN inom 10 dagar från mottagandet av föreläggandet. A-son mottog föreläggandet den 10 december 2004 vilket innebär att svar och eventuell kompletterande dokumentation skulle ha inkommit till RN senast den 20 december 2004. Fortfarande har inte till RN inkommit vare sig svar på RNs frågor eller några övriga handlingar.

Genom sin underlåtenhet att lämna de svar och de handlingar som begärts har A-son på ett allvarligt sätt åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen meddelar RN A-son varning.

A-son föreläggs vidare att inom tio dagar från mottagandet av detta beslut inkomma med svar och dokumentation i enlighet med RNs föreläggande av den 25 november 2004. Om A-son inte efterkommer detta föreläggande kan RN komma att upphäva hans godkännande som revisor.