Uppdrag som styrelseledamot i X-föreningen kan rubba förtroendet för Er opartiskhet och självständighet som revisor.

Ni har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked huruvida Ni kan inneha ett uppdrag som styrelseledamot i X-föreningen (föreningen).

Av Er ansökan och övriga handlingar i ärendet framgår i huvudsak följande. Föreningen utgör en sammanslutning av ägare av motorfordon och förbrukare av oljeprodukter, företrädesvis bosatta inom Z-stad kommun, och den har till uppgift att tillvarata medlemmarnas ekonomiska intressen genom att anskaffa och distribuera varor och tjänster som efterfrågas. Föreningen skall genom att skapa ett gemensamt kapital trygga förverkligandet av sitt ändamål. Föreningen bedriver även handel med marknadsnoterade värdepapper. Under räkenskapsåret 2003 hade föreningen 28 anställda och en nettoomsättning om ca 104 mnkr. Ni är anställd vid Y i Z-stad. Föreningen anlitar en annan revisionsbyrå för sin revision, och köper inte heller några andra tjänster från Y. Ni är vald revisor för en bilreparationsverkstad som liksom föreningen säljer reservdelar till bilar, men har i övrigt inga revisionsklienter som är verksamma i samma eller liknande branscher som föreningen. Varken Ni eller någon av de andra revisorerna vid Ys kontor i Z-stad är vald revisor för något annat företag som driver bensinstation. Bland de andra revisorerna förekommer dock revisionsuppdrag för bilförsäljare, livsmedelsbutiker och kiosker, vilkas verksamhet delvis tangerar den som bedrivs av föreningen. Ni har inga revisionsklienter som har några mer omfattande affärsförbindelser med föreningen. Eftersom föreningen har en stor marknadsandel i Z-stad, är det dock sannolikt att någon eller några av Era klienter är medlem i föreningen och har s.k. bensinkort. Ni kommer inte att teckna föreningens firma eller företräda den vid affärsförhandlingar. Föreningens styrelse beslutar normalt endast i övergripande frågor, medan beslut som rör löpande frågor fattas av en heltidsanställd föreningschef. Styrelsearvodet kommer att betalas till Er personligen och Ni kommer att ta ledigt från Ert ordinarie arbete när Ni deltar i styrelsearbetet.

RN meddelar följande besked

Enligt 25 § första stycket revisorslagen (2001:883) får en revisor inte utöva annan verksamhet än revisionsverksamhet eller verksamhet som har ett naturligt samband därmed, om utövandet är av sådan art eller omfattning att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet, eller om utövandet på annat sätt är oförenligt med den ställning som följer av behörigheten att utföra lagstadgad revision. Av andra stycket samma paragraf framgår att RN på ansökan av en revisor skall meddela förhandsbesked om huruvida en viss verksamhet är förenlig med kravet i första stycket.

I förarbetena till revisorslagen anges att sidoverksamhet i form av omfattande affärsverksamhet, till exempel ett styrelseuppdrag i en bank, kan innebära en risk för revisorns oberoende. Det anges vidare att revisionens intressenter över huvud taget inte bör behöva räkna med att en revisor har sidouppdrag som kan gå ut över eller komma i konflikt med revisionsuppdraget.1

Föreningen har så stor omsättning att den får anses bedriva en omfattande affärsverksamhet. Verksamheten tycks huvudsakligen bedrivas i Z-stad, där Ni är verksam som revisor. Av Era uppgifter framgår att Ni sannolikt har revisionsklienter som är medlemmar i föreningen. Det kan även noteras att i vart fall en av Era revisionsklienter och ett antal revisionsklienter till andra revisorer som arbetar på Ys kontor i Z-stad bedriver verksamheter som till viss del konkurrerar med föreningens verksamhet. Vid en sammantagen bedömning av dessa omständigheter finner RN att det finns en risk för att uppdraget som styrelseledamot i föreningen kommer i konflikt med Era revisionsuppdrag på ett sådant sätt och i sådan omfattning att det kan rubba förtroendet för Er opartiskhet eller självständighet. Det innebär att Ni inte kan inneha uppdraget som styrelseledamot i X-föreningen.