Utövande av verksamhet som styrelseledamot samt ordförande i X Samfällighetsförening samt som kassör i X Vägförening i enlighet med vad Ni har beskrivit i Er ansökan rubbar inte förtroendet för Er opartiskhet eller självständighet som revisor.

Ni har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked huruvida Ni vid sidan av Er verksamhet som revisor kan bedriva verksamhet som styrelseledamot samt eventuellt som ordförande i X Samfällighetsförening (här kallad Samfällighetsföreningen). Ni önskar även besked om huruvida Ni kan behålla Ert uppdrag som kassör i X Vägförening (här kallad Vägföreningen).

Av Er ansökan framgår följande. Ni är anställd i X Revisionsbyrå AB. Ni har fått en förfrågan från Samfällighetsföreningen om att bli styrelseledamot samt eventuellt ordförande i Samfällighetsföreningen. Samfällighetsföreningens uppgift är att handha förvaltningen av en marksamfällighet. Marksamfälligheten består i huvudsak av strandängar inom strandskyddat område men innefattar även vattenområden samt ett antal båtbryggor med plats för ca 30 fritidsbåtar. Medlemmar i Samfällighetsföreningen är 14 fastigheter varav Ni är ägare till en fastighet. Vidare är 13 av fastigheterna även medlemmar i Vägföreningen i vilken Ni är kassör. Detta uppdrag har genom förhandsbesked från RN, den 21 oktober 1999, dnr 1999-1121, ansetts inte rubba förtroendet för Er opartiskhet och självständighet. Ni avser att kvarstå som kassör i Vägföreningen. Mellan Vägföreningen och Samfällighetsföreningen finns inga ekonomiska kopplingar.

Samfällighetsföreningen har för år 2004 utdebiterat 15 000 kr på ägarfastigheterna avseende kostnader för underhåll och administration. Ägarna till marksamfälligheten planerar att på sikt upprusta bryggområdet för en kostnad om ca 400 000–600 000 kr vilket då får till följd att de utomstående som nyttjar båtplatser kommer att, till skillnad från idag, debiteras en avgift.

Varken Ni eller X Revisionsbyrå AB har eller har haft några affärsförbindelser med eller revisionsuppdrag hos de andra fastighetsägarna eller utomstående båtplatsnyttjare. Inte heller förekommer det eller har förekommit några affärsförbindelser mellan Er eller X Revisionsbyrå AB och föreningarna förutom utfakturering av kostnader för kopiering, frankering o.dyl.

RN meddelar följande förhandsbesked

Enligt 25 § första stycket revisorslagen (2001:883) får en revisor inte utöva annan verksamhet än revisionsverksamhet eller verksamhet som har ett naturligt samband därmed, om utövandet är av sådan art eller omfattning att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet, eller utövandet på annat sätt är oförenligt med den ställning som följer av behörigheten att utföra lagstadgad revision. Av andra stycket samma paragraf framgår att RN på ansökan av en revisor skall meddela förhandsbesked om huruvida en viss verksamhet är förenlig med kravet i första stycket.

RN bedömer att utövande av verksamhet som styrelseledamot samt ordförande i Samfällighetsföreningen i enlighet med vad Ni har beskrivit i Er ansökan är förenligt med kravet i 25 § första stycket revisorslagen. Ni kan därvid även behålla Ert uppdrag i Vägföreningen.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändringar som påverkar de frågor som beskedet avser.