Revisorsnämnden meddelar auktoriserade revisorn A-son erinran.

Revisorsnämnden (RN) har mottagit en anmälan angående auktoriserade revisorn A-sons revisionsuppdrag i ett aktiebolag räkenskapsåret 2002.

Av anmälan och övriga handlingar i ärendet framgår bl.a. följande. I början av oktober 2003 anhölls bolagets VD på grund av misstanke om grovt skattebrott. Det misstänkta brottet avsåg inte det nu aktuella bolaget. Eftersom bolaget då saknade ledning tog anmälaren, tillika ägare och styrelseledamot, över den löpande driften av företaget. Anmälaren anlitade en utomstående konsult för att sköta den löpande bokföringen. Konsulten upptäckte att ett flertal av bolagets skattedeklarationer under år 2002 hade varit felaktiga och att dessa senare under året hade rättats. Vidare upptäckte konsulten att skatter och avgifter hade betalats för sent vid tio tillfällen under samma år. A-son har inte anmärkt på bristerna i sin revisionsberättelse för räkenskapsåret 2002. Anmälaren hävdar att A-son inte fullgjort sitt uppdrag på ett korrekt sätt.

Bolaget har, enligt de skrivelser från bolaget till Skatteverket som återfinns i de handlingar A-son tillsänt RN, deklarerat och betalat mervärdesskatt, källskatt och sociala avgifter med ett 82 398 kr för lågt belopp (netto). I revisionsdokumentationen finns noterat att skatter och avgifter under räkenskapsåret 2002 har betalats i rätt tid. Dock framgår av skattekontoutdrag, som också finns i A-sons dokumentation, att betalningar gjorts för sent ett stort antal gånger under räkenskapsåret.

På fråga från RN gällande ovanstående har A-son anfört att det framgår av revisionsakten att bolaget ”redovisat skatter och avgifter med 82 398 kr [...] för lite.” samt att han gjort bedömningen att felen i och för sig var väsentliga men att de hade rättats. Eftersom A-son inte funnit att bolaget på något väsentligt sätt åsidosatt sina åligganden avseende skatter och avgifter har han rapporterat sina iakttagelser muntligt till bolaget.

RN gör följande bedömning

Av 10 kap. 31 § aktiebolagslagen (1975:1385) följer att en revisor skall anmärka i revisionsberättelsen om han eller hon har funnit att det reviderade bolaget inte fullgjort sin skyldighet i något av fyra särskilt angivna avseenden. Anmärkning skall göras enligt bestämmelsens första punkt om bolaget inte har gjort skatteavdrag enligt skattebetalningslagen (1997:483), enligt andra punkten om bolaget inte har anmält sig för registrering enligt nämnda lag, enligt tredje punkten om bolaget inte har lämnat skattedeklaration enligt samma lag samt enligt fjärde punkten om bolaget inte har fullgjort sin skyldighet att i rätt tid betala skatter och avgifter som omfattas av vissa särskilt angivna bestämmelser i skattebetalningslagen.

A-son har uppgett att skatter och avgifter ”redovisats” med ett 82 398 kr för lågt belopp men att felaktigheterna hade rättats. Den omständigheten att rättelse har skett har dock inte befriat A-son från att i sin revisionsberättelse anmärka på att bolaget inte fullgjort sina skyldigheter i fråga om lämnande av korrekta skattedeklarationer i enlighet med 10 kap. 31 § tredje punkten aktiebolagslagen.

Vidare framgår av A-sons dokumentation att han har kontrollerat bolagets betalning av skatter och avgifter. Enligt hans noteringar hade samtliga skatter och avgifter erlagts i rätt tid. Av bolagets skattekontobesked framgår dock att betalningar vid ett flertal tillfällen har skett för sent och beloppen har inte varit oväsentliga. A-son borde vid sin kontroll av att skatter och avgifter betalats i rätt tid ha upptäckt de sena betalningarna. Hans granskning måste därför anses som bristfällig i detta avseende.

RN finner att A-son genom vad som ovan anförts har åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Han skall därför meddelas en disciplinär åtgärd. RN finner omständigheterna vara sådana att erinran utgör en tillräcklig åtgärd.

Med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen (2001:883) meddelar RN A-son erinran.