Uppdrag som vald revisor i en redovisningsbyrå med vilken revisorn har gemensamma klienter

Förhandsbesked enligt 22 § revisorslagen (2001:883) – uppdrag som vald revisor i en redovisningsbyrå med vilken revisorn har gemensamma klienter

Det faktum att Ni har gemensamma klienter med en redovisningsbyrå utgör, med hänsyn till de aktuella uppdragens begränsade omfattning och ekonomiska betydelse samt det faktum att samarbetet inte genererar några nya uppdrag för vare sig Er eller redovisningsbyrån, inte ett hinder för Er att kvarstå som vald revisor i denna.

Ni har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked enligt 22 § revisorslagen (2001:883) om Ni kan inneha revisionsuppdraget i en redovisningsbyrå som handhar den löpande redovisningen – samt i vissa fall upprättar årsredovisning och deklarationer – åt vissa av Era revisionsklienter.

Av de av Er lämnade uppgifterna framgår följande. Ni är vald revisor i 198 aktiebolag samt ca 10 andra företag. I fyra av dessa aktiebolag handhas den löpande bokföringen av redovisningsbyrån. I vissa fall upprättar redovisningsbyrån även årsredovisning och deklarationer. Intäkterna från de aktuella fyra bolagen motsvarar ca en procent av Er totala omsättning. De aktuella revisionsklienterna är uteslutande mindre bolag. Normal omsättning för dessa bolag uppgår inte till mer än 1 mnkr. Enda undantaget utgörs av ett bolag som bedriver aktiehandel vars omsättning uppgår till 60 mnkr. Balansomslutningen överstiger dock inte 2 mnkr. Klientkontakterna sköts direkt mellan Er och respektive revisionsklient. I samband med den slutliga revisionen upprättar Ni Er egen dokumentation. Samarbetet med redovisningsbyrån genererar inte nya uppdrag vare sig för Er eller för redovisningsbyrån. Redovisningsbyråns balansomslutning uppgår till ca 200.000 kr och omsättningen har inte överstigit 600.000 kr per år.

RN meddelar följande besked

Av 21 § första stycket revisorslagen följer att en revisor för varje uppdrag i sin revisionsverksamhet skall pröva om det finns omständigheter som kan rubba förtroendet för hans eller hennes opartiskhet eller självständighet. I bestämmelsen behandlas fem typsituationer som alltid medför en presumtion för att revisorn skall avböja eller avsäga sig uppdraget. En av dessa tar sikte på det förhållandet att revisorn, eller någon annan i den revisionsgrupp där han eller hon är verksam, har ett direkt eller indirekt ekonomiskt intresse i uppdragsgivarens verksamhet (21 § första stycket 1 a – s.k. egenintressehot). Förutom i de särskilt angivna situationerna skall revisorn enligt 21 § första stycket 2 avböja eller avsäga sig ett uppdrag om det föreligger något annat förhållande av sådan art att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet (den s.k. generalklausulen). Enligt 21 § andra stycket behöver revisorn dock inte avböja eller avsäga sig uppdraget om det i det enskilda fallet föreligger sådana särskilda omständigheter eller har vidtagits sådana åtgärder som medför att det inte finns anledning att ifrågasätta hans eller hennes opartiskhet eller självständighet (s.k. presumtionsgenombrott).

Av revisorslagens förarbeten följer att ett egenintressehot föreligger bl.a. om revisorn eller revisionsbyrån har affärsmässiga band till revisionsklienten som, sedda i relation till revisorns förhållanden i övrigt, är av någon omfattning. Egenintressehot föreligger också i situationer där revisorns egna ekonomiska intressen i sådan omfattning sammanfaller med revisionsklientens att förtroendet för revisorns opartiskhet och självständighet gentemot denne kan bli svårt att upprätthålla. Som exempel nämns i lagens förarbeten deltagande i gemensamma projekt, gemensamma investeringar eller andra liknande förehavanden.1 Den omständigheten att en revisor samtidigt innehar revisionsuppdrag i en redovisningsbyrå och i denna byrås klientbolag kan innebära att revisorn och redovisningsbyrån får ett affärsmässigt band som går utanför det som följer av revisionsuppdraget. En förutsättning för att en sådan omständighet skall innebära att ett egenintressehot föreligger är dock som ovan nämnts att bandet är av någon omfattning.

Ni har till RN uppgett att Ni är vald revisor i fyra av redovisningsbyråns klientbolag, att intäkterna från dessa klienter utgör ca en procent av Era totala intäkter samt att de aktuella verksamheterna är av begränsad omfattning. Vidare framgår av Era uppgifter att Ni inte har någon form av samarbete med redovisningsbyrån som innebär gemensam rekrytering eller utbyte av klienter. Det gemensamma ekonomiska intresset Ni har med redovisningsbyrån är således inte av sådan omfattning eller natur att det innebär att ett egenintressehot föreligger.

Såvitt avser tillämpningen av generalklausulen konstaterar RN följande. RN har vid upprepade tillfällen konstaterat att den omständigheten att en revisor samtidigt innehar revisionsuppdrag i redovisningsbyråer och i dessa byråers klientbolag utgör en sådan omständighet som träffas av generalklausulen.2 RN finner inte skäl att frångå denna bedömning. Det föreligger därmed en presumtion för att Ni skall avsäga Er uppdraget som revisor i redovisningsbyrån.

Ni behöver dock enligt 21 § andra stycket revisorslagen inte avsäga Er uppdraget om det i det enskilda fallet föreligger sådana särskilda omständigheter eller har vidtagits sådana åtgärder som medför att det inte finns anledning att ifrågasätta Er opartiskhet eller självständighet.

Med hänsyn till vad Ni uppgett om Ert samarbete med redovisningsbyrån samt de gemensamma uppdragens omfattning finner RN att omständigheterna i förevarande fall är sådana att det inte finns anledning att ifrågasätta Er opartiskhet eller självständighet. Ni kan således inneha uppdraget som vald revisor i redovisningsbyrån trots att Ni har klienter gemensamma med denna.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändringar som påverkar de frågor som beskedet avser.

Prop. 2000/01:146, s. 61.

Se t.ex. RN beslut denna dag i ärende dnr 2006-1590 och beslut den 7 december 2006 i ärende dnr 2006-757.