Revisorsnämnden avslår ansökan om undantag från anställningsförbudet.

Ni har den 31 augusti 2007 till Revisorsnämnden (RN) inkommit med en ansökan om undantag från det s.k. anställningsförbudet i 12 § revisorslagen (2001:883). Av Er ansökan framgår att Ni från och med den 1 september 2007 är anställd hos ett företag som inte är revisionsföretag. Ni har ansökt om undantag fram till den 30 november 2007 för att fördela ut Era uppdrag inom den revisionsbyrå där Ni tidigare var anställd samt introducera Era före detta medarbetare för respektive kund inom rimlig tid.

Efter det att RN förelagt Er att inkomma med kompletterande uppgifter har Ni tillagt följande. Ni har anställning som ekonomichef och administrativ chef hos ett aktiebolag som bedriver försäljning av maskiner för inom- och utomhusrenhållning samt underhåll av grönytor. Den valde revisorn i aktiebolaget är verksam inom ett annat revisionsföretag än det där Ni tidigare var anställd. Ni har för närvarande kvar cirka 20 revisionsuppdrag. Inget av dessa uppdrag gäller klienter som har ägar- eller affärsgemenskap med eller är verksamma inom samma bransch som Er nuvarande arbetsgivare.

RN gör följande bedömning. Enligt 12 § första stycket revisorslagen får en revisor endast vara anställd hos ett revisionsföretag eller sådant bolag som avses i 11 § andra stycket (ägarbolag). Enligt 12 § andra stycket får RN bevilja undantag från anställningsförbudet om det finns särskilda skäl. Tidigare har RN i vissa fall medgett undantag från anställningsförbudet i situationer som liknar den nu aktuella. RN anser dock att det överensstämmer bättre med ifrågavarande bestämmelse i revisorslagen att göra en mer ingående prövning av om det föreligger särskilda skäl. Vid en sådan prövning finner RN att de skäl som Ni har anfört till stöd för Er ansökan inte är av den arten att de motsvarar vad som i revisorslagen avses med särskilda skäl. RN avslår därför Er ansökan.