Revisorsnämnden meddelar auktoriserade revisorn A-son en erinran.

Revisorsnämnden (RN) har mottagit en underrättelse från Skatteverket rörande auktoriserade revisorn A-son.

Av handlingarna i ärendet framgår följande. A-son var vald revisor i ett aktiebolag. I sin revisionsberättelse för bolaget räkenskapsåret 2004/05 anmärkte A-son bland annat på att skatter och avgifter vid ett flertal tillfällen inte hade betalats i rätt tid och med rätt belopp. För räkenskapsåret 2005/06 lämnade han en revisionsberättelse utan anmärkningar, trots att bolaget under detta år hade restförts hos Kronofogdemyndigheten för obetalda skatter och avgifter.

A-son har anfört följande. Han avsåg att anmärka på för sent betalda skatter i revisionsberättelsen för räkenskapsåret 2005/06. Anmärkningen togs emellertid bort i samband med att en annan anmärkning från föregående år bortföll. Han borde ha anmärkt på att skatterna inte var betalda i tid och beklagar att så inte blev fallet.

RN har tagit del av A-sons revisionsdokumentation för räkenskapsåret 2005/06. Häri har han bland annat antecknat att bolaget ”nästan alltid” var försenat med utbetalningar av skatter och avgifter samt att Skatteverket vid några tillfällen hade översänt bolagets skatteskulder till Kronofogdemyndigheten. Han har vidare antecknat att anmärkning skulle göras i revisionsberättelsen beträffande för sent betalda skatter och avgifter.

RN gör följande bedömning.

Av 9 kap. 34 § 4 aktiebolagslagen (2005:551) följer att en revisor ska anmärka i revisionsberättelsen om han eller hon har funnit att det reviderade bolaget inte har fullgjort sin skyldighet att i rätt tid betala skatter och avgifter.

Det kan konstateras att A-son vid sin revision av räkenskapsåret 2005/06 hade uppmärksammat att bolaget ”nästan alltid” hade betalat skatter för sent. Han har medgett att han borde ha anmärkt på detta i sin revisionsberättelse och förklarat att det var hans avsikt att en sådan anmärkning skulle göras men att detta till följd av ett förbiseende inte skedde.

Liksom A-son finner RN att anmärkning skulle ha gjorts i revisionsberättelsen om underlåtenhet att betala skatter i rätt tid. Genom att inte göra sådan anmärkning har han åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Han ska därför meddelas en disciplinär åtgärd. RN finner omständigheterna vara sådana att erinran utgör en tillräcklig åtgärd.

Med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen (2001:883) meddelar RN A-son erinran.