Uppdrag som ledamot i en börs disciplinnämnd är inte sidouppdrag som rubbar förtroendet för revisorns opartiskhet och självständighet.

Ni har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked huruvida Ni kan inneha ett uppdrag som ledamot i disciplinnämnden för en börs. Av utredningen i ärendet framgår att Disciplinnämndens ledamöter utses av styrelsen för börsen. Börsen betalar också ledamöternas arvoden. Disciplinnämnden ska dock vara oberoende av börsen och fungera som ett ”fristående organ”.

I Er ansökan har Ni uppgett i huvudsak följande. Ni har fått en förfrågan om att ta plats som ledamot i Disciplinnämnden. Ni är verksam som revisor vid X AB men Ni kommer att inneha uppdraget som privatperson och inte i egenskap av anställd vid X AB. Det har hittills inte funnits någon auktoriserad revisor bland Disciplinnämndens ledamöter. Mot bakgrund av Er långa erfarenhet som revisor i noterade bolag samt det faktum att Ni under närmare tio års tid har varit en av börsens granskningsrevisorer anser Ni att uppdraget ligger väl inom Ert kompetensområde. Vidare kommer Disciplinnämnden att kunna dra nytta av Era erfarenheter, och nämndens bredd inom det aktuella området kommer att öka. Om något ärende visar sig innehålla beröringspunkter med Era eller X ABs revisionsklienter kommer Ni i det fallet inte att delta i Disciplinnämndens arbete.

När det gäller uppdragets omfattning har Ni uppgett att Disciplinnämnden historiskt sett har behandlat mellan fem och tio ärenden per år. Er medverkan torde i huvudsak avse ärenden av redovisningskaraktär, vilka normalt sett utgör en mindre andel av ärendena. Ni bedömer, baserat på historiska uppgifter, att det kan komma att röra sig om ca 2–3 ärenden per år. Tidsåtgången per ärende är ca 10 timmar, avseende inläsning och deltagande i Disciplinnämndens möte. Mötesarvodet uppgår till 10.000 kr.

RN har tillgång till börsens årsredovisning för räkenskapsåret 2007. Enligt denna uppgick rörelseintäkterna till ca 1,5 miljarder och balansomslutningen till ca 2,7 miljarder kr.

RN meddelar följande besked.

Enligt 25 § första stycket revisorslagen (2001:883) får en revisor inte utöva annan verksamhet än revisionsverksamhet eller verksamhet som har ett naturligt samband därmed, om utövandet är av sådan art eller omfattning att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet, eller om utövandet på annat sätt är oförenligt med den ställning som följer av behörigheten att utföra lagstadgad revision. Av andra stycket samma paragraf framgår att RN på ansökan av en revisor ska meddela förhandsbesked om huruvida en viss verksamhet är förenlig med kravet i första stycket.

Enligt 13 kap. 14 § lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden ska en börs ha en disciplinnämnd med uppgift att handlägga ärenden om deltagares och emittenters överträdelser av de regler som gäller vid en reglerad marknad som drivs av börsen (disciplinärenden). I 13 kap. 15 § samma lag anges att en disciplinnämnd ska bestå av en ordförande, en vice ordförande och minst tre övriga ledamöter. Ordföranden och vice ordföranden ska vara lagfarna och erfarna som domare. Av övriga ledamöter ska minst två vara väl insatta i förhållandena på värdepappersmarknaden. I disciplinnämnden får det inte ingå personer som har anställning i börsen, i ett företag som har ett kvalificerat innehav i börsen eller i ett företag som ingår i samma koncern. I nämnden får det inte heller ingå personer som har ett kvalificerat och stadigvarande uppdrag för börsen, för ett företag som har ett kvalificerat innehav i börsen eller för ett företag som ingår i samma koncern. Av 13 kap. 16 § framgår att förvaltningslagens (1986:223) bestäm- melser om jäv ska tillämpas på disciplinnämndens ledamöter.

Se Prop. 2000/01:146 Oberoende, ägande och tillsyn i revisionsverksamhet, sidorna 55 och 107.

Enligt förarbetena till bestämmelsen i 25 § revisorslagen utgör sidoverksamheter i form av”omfattande affärsverksamhet” normalt sett ett hot mot revisorers opartiskhet och självständighet.1 Mot den bakgrunden finns det anledning att inta en relativt restriktiv hållning när det gäller sidoverksamheter som innebär att revisorer engageras i företag som bedriver sådan omfattande affärsverksamhet. I det här fallet kan konstateras att börsen i och för sig driver en sådan omfattande affärsverksamhet som avses i förarbetena. Uppdraget som ledamot i Disciplin- nämnden skulle dock inte innebära att Ni deltog i några beslut rörande börsens affärsverksamhet.

Se förutom lagen om värdepappersmarknaden även 4 kap. Finansinspektionens föreskrifter FFFS 2007:17 om verksamhet på marknadsplatser.

Vidare beaktar RN att Disciplinnämnden är inrättad för att uppfylla de krav som ställs på börsen enligt lag, och att dess verksamhet i stora delar är författningsreglerad.2 Mot den bakgrunden och med hänsyn till uppdragets inriktning och omfattning i övrigt bedömer RN att uppdraget som ledamot i Disciplinnämnden är förenligt med kravet i 25 § första stycket revisorslagen. Det kan emellertid komma att medföra beröringspunkter med Era revisionsklienter, och RN erinrar därför om Er skyldighet enligt 21 § revisorslagen att för varje uppdrag i revisionsverksamheten pröva om det finns omständigheter som kan rubba förtroendet för Er opartiskhet eller självständighet.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändringar som påverkar de frågor som beskedet avser.