Styrelseuppdrag i lokalt servicebolag för Företagarna inte oförenligt med rollen som kvalificerad revisor.

Auktoriserade revisorn A-son har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked huruvida hon kan åta sig ett uppdrag som styrelseledamot i ett aktiebolag, X AB (nedan servicebolaget).

Enligt servicebolagets årsredovisning för räkenskapsåret 2007 består bolagets verksamhet i tjänste- och servicehjälp, rådgivning och förhandlings- och konsultationsverksamhet till mindre och medelstora företag samt därmed förenlig verksamhet. Av årsredovisningen framgår också att servicebolaget är ett helägt dotterbolag till Y-föreningen.

Av A-sons ansökan framgår följande. Servicebolagets aktieägare är ideella föreningar i NN-län, vilka är en del av riksorganisationen Företagarna. Denna organisation är i sin tur en sammanslutning av småföretagare från hela landet. Företag inom länet är anslutna till servicebolaget genom de lokala ideella föreningarna. Hon har inte någon professionell kontakt med servicebolaget eller närstående företag och hon upplever att ett engagemang som styrelseledamot i detta bolag inte kommer att innebära någon form av jäv gentemot hennes uppdrag som revisor.

RN meddelar följande besked.

Enligt 25 §! första stycket revisorslagen (2001:883) får en revisor inte utöva annan verksamhet än revisionsverksamhet eller verksamhet som har ett naturligt samband därmed, om utövandet är av sådan art eller omfattning att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet, eller om utövandet på annat sätt är oförenligt med den ställning som följer av behörigheten att utföra lagstadgad revision. Av andra stycket samma paragraf framgår att RN på ansökan av en revisor ska meddela förhandsbesked om huruvida en viss verksamhet är förenlig med bestämmelsen i första stycket.

RN bedömer att det aktuella uppdraget är förenligt med bestämmelsen i 25 §! första stycket revisorslagen. A-son kan således inneha uppdraget i fråga. Det kan emellertid inte uteslutas att uppdraget medför vissa beröringspunkter med A-sons revisionsklienter. RN vill därför erinra om revisorns skyldighet enligt 21 §! revisorslagen att för varje uppdrag i revisionsverksamheten pröva om det finns omständigheter som kan rubba förtroendet för hans eller hennes opartiskhet eller självständighet.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändringar som påverkar de frågor som beskedet avser.