Ideellt uppdrag som styrelseledamot i innebandyförening anses inte rubba förtroendet för revisorns osaklighet och opartiskhet.

Auktoriserade revisorn A-son har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked huruvida hon kan inneha ett uppdrag som styrelseledamot i en ideell förening som bedriver innebandyverksamhet (nedan kallad innebandyföreningen).

Av handlingarna i ärendet framgår följande. A-son har under flera år varit lagledare för sin sons innebandylag och för några år sedan deltog hon och ansvarade tidvis för innebandyföreningens ungdomsverksamhet. Hon har tidigare deltagit i styrelsens sammanträden som adjungerad ledamot. Hon har nu tillfrågats om hon vill vara ledamot i innebandyföreningens styrelse. För att föreningen skulle kunna genomföra valet på årsstämman accepterade hon uppdraget. Hon har deltagit i ett konstituerande styrelsemöte och i ytterligare ett styrelsemöte under augusti 2009.

Innebandyföreningen är en underförening till en annan idrottsförening (huvudföreningen). Huvudföreningen har ca 16 000 medlemmar. Innebandyföreningen bedriver ideell innebandyverksamhet för damer, juniorer och ungdomar och har ca 230 aktiva spelare. Innebandyföreningen bedrev t.o.m. säsongen 2008/09 även kommersiell elitverksamhet för herrar med sponsorer och större publikevenemang. Denna verksamhet bedrivs numera i ett aktiebolag, i vilket innebandyföreningen äger 79 % av aktierna. Övriga aktier ägs av styrelseledamöter, investerare m.fl.

Under säsongen 2008/09 uppgick innebandyföreningens sammanlagda omsättning till 6,5 mnkr, varav 1,5 mnkr avsåg dam-, junior- och ungdomsverksamheterna och 5 mnkr avsåg elitverksamheten. Beträffande intäkterna från dam-, junior- och ungdomsverksamheterna avsåg 0,2 mnkr spelaravgifter, 0,3 mnkr kommunala och statliga bidrag och 1 mnkr från samarbeten med skolor och innebandyläger för barn. A-son uppskattar att innebandyföreningen kommer att ha en motsvarande omsättning under innevarande säsong. Innebandyföreningen har ännu inte några sponsorer men avser att påbörja arbetet med att skaffa det. Av den omsättning, som var hänförlig till elitverksamheten, avsåg ca 2,1 mnkr intäkter från matcher och arrangemang och ca 2,9 mnkr sponsorintäkter.

A-sons uppdrag som ledamot i innebandyföreningen innebär bl.a. att hon ska vara kassör och som sådan upprätta budgetar, göra uppföljningar av föreningens ekonomi och vara ekonomisk sakkunnig. Redovisningen sköts av huvudföreningens kansli. Innebandyföreningen har en anställd konsulent som utför administrativa och ekonomiska uppgifter såsom t.ex. avgiftsavisering, fördelning av träningstider, ansökningar om LOK-stöd (statligt lokalt aktivitetsstöd), information m.m. A-son ska stödja konsulenten i dennes arbetsuppgifter. Hon ska även ingå i styrelsens arbetsutskott tillsammans med föreningens ordförande, förste vice ordförande och andre vice ordförande. Allt arbete i styrelsen sker ideellt. Föreningens firma tecknas av styrelseledamöterna var för sig för belopp upp till 50 000 kr. I övriga fall tecknas firman av två styrelseledamöter som också ingår i föreningens arbetsutskott. Kontrakt med spelare och ledare tecknas av respektive ordförande för den kommitté till vilken spelaren hör t.ex. av ordförande för den kommitté som ansvarar för damverksamheten.

Enligt A-son har hon inte några revisionsklienter som bedriver idrottsverksamhet. Såvitt hon känner till har inte någon av aktiebolagets sponsorer eller andra intressenter koppling till hennes revisionsverksamhet.

RN meddelar följande besked.

Enligt 25 § första stycket revisorslagen (2001:883) får en revisor inte utöva annan verksamhet än revisionsverksamhet eller verksamhet som har ett naturligt samband därmed, om utövandet är av sådan art eller omfattning att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet, eller om utövandet på annat sätt är oförenligt med den ställning som följer av behörigheten att utföra lagstadgad revision. Av andra stycket samma paragraf framgår att RN på ansökan av en revisor ska meddela förhandsbesked om en viss verksamhet är förenlig med kravet i första stycket.

Jfr RNs beslut den 29 april 2009 i ärende dnr 2009-679. Beslutet är benämnt F 3/09 i RNs praxissamling.

RN finner att innebandyföreningens verksamhet inte är av sådan art och omfattning att ett uppdrag som styrelseledamot i föreningen kan rubba förtroendet för A-sons opartiskhet och självständighet. A-son kan således inneha uppdraget ifråga.1

RN erinrar om A-sons skyldighet enligt 21 § revisorslagen att för varje uppdrag i revisionsverksamheten pröva huruvida det finns omständigheter som kan rubba förtroendet för hennes opartiskhet eller självständighet. Särskilt bör uppmärksammas risken för att förtroendet för hennes oberoende och självständighet som revisor kan rubbas om t.ex. en sponsor till föreningen eller bolaget också är revisionsklient till A-son.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändringar som påverkar de frågor beskedet avser.