Uppdrag som styrelseledamot som inte medför ett betydande affärsmässigt intresse i bolaget bedöms vara förenligt med revisorsrollen.

Auktoriserade revisorn A-son har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked huruvida hon kan åta sig ett uppdrag som styrelseledamot i ett aktiebolag som bedriver framställning och försäljning av trycksaker såsom julkort.

Av A-sons ansökan och hennes kompletterande svar till RN framgår följande.

Bolagets samtliga aktier ägs sedan maj 2009 av A-sons make. Han är också styrelseledamot och verkställande direktör i bolaget. Den tidigare aktieägaren är styrelseordförande i bolaget.

A-son har tidigare varit vald revisor för bolaget och har avgett revisionsberättelser för räkenskapsåren 2004–2008. Uppdraget som revisor slutfördes den 27 februari 2009 med avgivande av revisionsberättelse för räkenskapsåret 2008 och hon avgick som revisor vid extra bolagsstämma den 16 juni 2009. I samband med makens förvärv av bolaget tillfrågades A-son om hon kunde åta sig uppdraget som styrelseledamot i bolaget. Hon accepterade uppdraget under förutsättning att RN meddelar ett positivt förhandsbesked i detta ärende. Vad gäller den verksamhet som bedrivs i bolaget har A-son anfört att bolaget har många kunder i Sverige och Norge och att omsättningen beräknas uppgå till 8 mnkr, varav ca 0,2 mnkr avser bolagets verksamhet i Norge. Bolaget har sex heltidsanställda och åtta säsongsanställda. A-son bedömer att antalet anställda kommer att minska.

A-sons uppdrag som styrelseledamot ska vara begränsat till att upprätta ekonomiska analyser, lämna synpunkter på ekonomin och informera om lagar och rekommendationer. Någon ersättning för styrelsearbetet kommer inte att utgå och hon kommer inte att företräda bolaget på något sätt. Hon har, även om hon formellt registrerades som styrelseledamot i Bolagsverkets register redan den 24 juni 2009, inte deltagit i och kommer inte heller att delta i något styrelsemöte innan RN meddelar förhandsbesked i ärendet.

A-son har anfört att hon inte har någon revisionsklient som bedriver liknande verksamhet som bolaget och att hon bedömer att ett uppdrag som styrelseledamot i detta bolag inte kommer att rubba förtroendet för hennes opartiskhet och självständighet som revisor.

RN meddelar följande besked.

Av 25 § första stycket revisorslagen (2001:883) följer att en revisor inte får utöva s.k. sidoverksamhet – dvs. annan verksamhet än revisionsverksamhet eller verksamhet som har ett naturligt samband med revisionsverksamhet – om utövandet är av sådan art eller omfattning att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet, eller om utövandet på annat sätt är oförenligt med den ställning som följer av behörigheten att utföra lagstadgad revision. Av andra stycket samma paragraf framgår att RN på ansökan av en revisor ska meddela förhandsbesked om huruvida en viss verksamhet är förenlig med kravet i första stycket.

Se prop. 2000/01:146, s. 107.

Se RNs beslut den 5 februari 2009 i ärende dnr 2008-1473 (F 1/09 i RNs praxissamling).

Av revisorslagens förarbeten framgår att sidoverksamhet i form av omfattande affärsverksamhet regelmässigt utgör ett hot mot revisorns opartiskhet och självständighet.1 RN har tidigare uttalat att frågan om huruvida en revisor kan vara styrelseledamot i ett aktiebolag i vilket sidoverksamhet utövas ska prövas i förhållande, dels till det affärsintresse som revisorn får i det enskilda bolaget, dels till omfattningen och arten av bolagets verksamhet.2

RN konstaterar att uppdraget som styrelseledamot i bolaget inte medför att A-son får ett betydande affärsmässigt intresse i bolaget. Av A-sons uppgifter framgår att bolagets verksamhet inte heller innebär några betydande ekonomiska åtaganden eller risker. RN finner att bolagets verksamhet inte har en sådan art och omfattning att ett uppdrag som styrelseledamot rubbar förtroendet för A-sons opartiskhet eller självständighet.

RN bedömer att det aktuella uppdraget är förenligt med bestämmelsen i 25 § första stycket revisorslagen. A-son kan således inneha uppdraget som styrelseledamot i bolaget.

A-son erinras om sin skyldighet enligt 21 § revisorslagen att för varje uppdrag i revisionsverksamheten pröva om det finns omständigheter som kan rubba förtroendet för hennes opartiskhet eller självständighet som revisor.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändringar som påverkar de frågor som beskedet avser.