Uppdrag som styrelseledamot i ett mindre bränneri anses inte oförenligt med rollen som revisor.

Auktoriserade revisorn A-son har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked huruvida han kan åta sig ett uppdrag som styrelseledamot i ett nystartat aktiebolag (nedan kallat bolaget), och huruvida han kan teckna sig för aktier i bolaget i samband med en planerad emission.

Av handlingarna i ärendet framgår följande. Bolaget har för avsikt att tillverka maltwhisky utanför X-stad i Y-län. Aktierna i bolaget ägs i dagsläget av en privatperson och dennes familj. Ca 20–25 personer, däribland A-son, har nu erbjudits att teckna b-aktier i bolaget. Efter ett eventuellt tecknande kommer hans ägande att uppgå till maximalt 1-2 % av aktierna i bolaget och han kommer att inneha motsvarande ca 0,1–0,2 % av rösterna. Investeringarna i bränneriet har budgeterats till ca 2,8 miljoner kr och produktionen beräknas starta till sommaren år 2010.

A-son har uppgett att det är svårt att göra prognoser om hur mycket bolaget kan komma att omsätta och tjäna i framtiden, men han anser att det skulle vara ett bra resultat om bolaget omsatte 5 miljoner kr om fem år. All försäljning i bolaget kommer att ske via Systembolaget eller till den norska marknaden. På grund av sin speciella verksamhet kommer bolaget att vara hårt kontrollerat av myndigheter.

A-son har också uppgett att ingen av hans nuvarande klienter kommer att vara engagerad i verksamheten, men att han inte kan utesluta att någon klient inträder som b-aktieägare framöver. Bolaget kommer troligen att genomföra ytterligare emissioner för att få in kapital och sprida information om sina produkter. Han har inte några revisionsklienter på den ort där bolaget ska bedriva sin verksamhet. Han har inte heller några revisionsklienter som är verksamma i alkoholbranschen. Ingen av hans revisionsklienter har någon koppling till bolagets ledning.

RN meddelar följande besked.

Enligt 25 § första stycket revisorslagen (2001:883) får en revisor inte utöva annan verksamhet än revisionsverksamhet eller verksamhet som har ett naturligt samband därmed, om utövandet är av sådan art eller omfattning att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet, eller om utövandet på annat sätt är oförenligt med den ställning som följer av behörigheten att utföra lagstadgad revision. Av andra stycket samma paragraf framgår att RN på ansökan av en revisor ska meddela förhandsbesked om huruvida en viss verksamhet är förenlig med bestämmelsen i första stycket.

RN bedömer att det aktuella styrelseuppdraget och det tänkta aktieinnehavet är förenligt med bestämmelsen i 25 § första stycket revisorslagen. A-son kan således inneha uppdraget och äga aktier i bolaget i enlighet med sin redogörelse. RN vill dock erinra om revisorns skyldighet enligt 21 § revisorslagen att för varje uppdrag i revisionsverksamheten pröva om det finns omständigheter som kan rubba förtroendet för hans eller hennes opartiskhet eller självständighet.

Detta förhandsbesked upphör att gälla om förhållandena ändras eller vid författningsändringar som påverkar de frågor som beskedet avser. RN vill särskilt erinra om att det kan komma att krävas ett nytt förhandsbesked om bolagets verksamhet skulle bli omfattande.