Revisorsnämnden meddelar auktoriserade revisorn A-son en erinran.

1 Inledning

A-son har varit föremål för Revisorsnämndens (RN) kvalitetskontroll. RN har efter genomförd kvalitetskontroll fått en rapport från den kontrollant som myndigheten har anlitat. Uppgifterna i kontrollantens rapport har föranlett RN att öppna detta disciplinärende. RNs iakttagelser har sammanfattats i en promemoria som A-son har yttrat sig över.

Enligt A-sons uppgift hade han 80 revisionsuppdrag då kvalitetskontrollen genomfördes i oktober 2009. Han utövar sin revisionsverksamhet i X Revisionsbyrå AB (revisionsbyrån). Endast A-son är verksam i revisionsbyrån.

2 Revisionsbyråns verksamhet

I årsredovisningen för revisionsbyrån för räkenskapsåret 2008 anges att bolagets verksamhet ”består i revision mm. samt förvaltning och handel med värdepapper”. Posten lager av värdepapper redovisades per balansdagen den 31 december 2008 med 1 745 tkr. Som övriga skulder redovisades en depåkredit om 997 tkr. Av årsredovisningen framgår vidare att aktier i depå var ställda som säkerhet för bolagets krediter.

A-son har uppgett att han i stället för att pensionsspara i t.ex. bank eller försäkring har valt att själv förvalta sitt pensionskapital i revisionsbyrån via en aktiedepå hos en nätmäklare. Han har uppgett att förvaltning av pensionskapital genom aktieplaceringar är att anse som en aktivitet som har ett naturligt samband med revisionsverksamhet. Han har härvid hänvisat till 10 § revisorslagen (2001:883). Han har vidare anfört att företag kan trygga pensionsutfästelser till anställda på olika sätt, och att detta inte betraktas som en självständig verksamhet utan som en naturlig del i företagandet.

RN gör följande bedömning.

Enligt 10 § revisorslagen gäller att om revisionsverksamhet utövas i ett aktiebolag, får ingen annan verksamhet utövas i bolaget än sådan som har ett naturligt samband med revisionsverksamhet. Detta innebär att s.k. sidoverksamhet (jfr 25 § revisorslagen) inte får bedrivas i ett sådant bolag.

Av revisorslagens förarbeten följer att kapitalförvaltning, enligt huvudregeln, utgör sidoverksamhet. Det sägs emellertid att kapitalförvaltning av mindre omfattning med en reell anknytning till revisionsföretaget får anses ha ett naturligt samband med revisionsverksamhet. Åtgärder som en revisor vidtar för att förvalta likvida rörelsetillgångar kan alltså ske inom ramen för den verksamhet i vilken revisionsverksamheten bedrivs.1 Den handel med aktier som A-son bedriver – som uppenbarligen delvis finansieras med lånade medel – får emellertid anses gå långt utöver vad som är förenligt med revisorslagen.

RN konstaterar att A-son har organiserat verksamheten i revisionsbyrån i strid med 10 § revisorslagen och härigenom åsidosatt sina skyldigheter som ställföreträdare för revisionsföretaget. Han ska därför meddelas en disciplinär åtgärd. RN finner att erinran är en tillräcklig åtgärd.

Med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen (2001:883) meddelar RN A-son erinran.

Prop. 2000/01:146, s. 91.