Ang. ansökan om undantag från kravet i 14 § andra stycket 2 revisorslagen (2001:883) i fråga om styrelsesammansättning i registrerat revisionsbolag.

Av 14 § andra stycket 2 revisorslagen (2001:883) följer att minst tre fjärdedelar av styrelseledamöterna i ett aktiebolag som är ett registrerat revisionsbolag ska vara godkända eller auktoriserade revisorer. Av 16 § samma lag följer att Revisorsnämnden (RN) får bevilja undantag från detta krav om det finns särskilda skäl. En majoritet av styrelseledamöterna ska dock alltid utgöras av godkända eller auktoriserade revisorer.

Registrerade revisionsbolaget X AB, fortsättningsvis kallat bolaget, har hos RN ansökt om undantag enligt 16 § revisorslagen från kravet i 14 § andra stycket 2 samma lag i fråga om styrelsesammansättning. Därvid har bolaget anfört följande. Bolaget ägs sedan mitten av 1990-talet av två bröder som är auktoriserade revisorer. Dessförinnan ägdes bolaget av brödernas far. Fadern var godkänd revisor fram till och med juli 2010 och är fortfarande yrkesverksam i bolaget. Styrelsen består för närvarande av fadern och de båda bröderna. Bolaget önskar att fadern ska få kvarstå som styrelseledamot så länge han är verksam i bolaget. Fadern har omfattande erfarenhet av styrelsearbete och företagande samt strategisk kompetens. Det är en stor fördel för bolaget att ha tillgång till dennes kompetens i styrelsen. Bolaget har inte för avsikt att ändra antalet styrelseledamöter.

RN gör följande bedömning.

Möjligheten för registrerade revisionsbolag i aktiebolagsform att i viss utsträckning låta andra än godkända och auktoriserade revisorer ingå i styrelsen och i ägarkretsen tillkom år 1995 genom införandet av lagen (1995:528) om revisorer. Som skäl för detta anfördes i lagens förarbeten bland annat att ”ägandet och ledningen av revisionsbolag kan behöva kompletteras även med annan professionell kompetens än den som revisorerna själva besitter och att revisionsbolagen kan ha behov av att erbjuda sådana specialister som behövs i revisionsarbetet att få del av de värden som skapas i bolaget på lika villkor med revisorerna” (prop. 1994/95:152 s. 55).

Som skäl för ansökan har bolaget hänvisat till faderns kompetens och erfarenhet och till den fördel det utgör för bolaget att ha tillgång till denna kompetens i styrelsen. Det intresse som registrerade revisionsbolag kan ha av att låta andra än godkända eller auktoriserade revisorer tillföra särskild kompetens i styrelsen måste, enligt RNs mening, normalt sett anses vara tillgodosett genom möjligheten enligt 14 § andra stycket 2 revisorslagen att låta sådana personer utgöra upp till en fjärdedel av styrelseledamöterna. Vad bolaget har anfört utgör enligt RNs mening inte särskilda skäl för att genom undantag med stöd av 16 § revisorslagen låta en större andel än en fjärdedel av styrelseledamöterna i bolaget utgöras av andra än godkända eller auktoriserade revisorer. Bolagets ansökan ska därför avslås.

RN avslår bolagets ansökan.