Revisorsnämnden upphäver A-sons auktorisation som revisor med omedelbar verkan.

Revisorsnämnden (RN) har i samband med handläggningen av auktoriserade revisorn A-sons ansökan om fortsatt auktorisation som revisor mottagit ett yttrande från Skatteverket. Uppgifterna i yttrandet har föranlett RN att öppna detta disciplinärende.

Av Skatteverkets yttrande framgår följande. A-son är ensam ägare av ett aktiebolag (J-bolaget) som i sin tur äger ett annat aktiebolag (R-bolaget). R-bolaget har bedrivit revisionsverksamhet men fick sin F-skattsedel återkallad den 1 juli 2010 på grund av försenad betalning av skatter och avgifter. Sedan R-bolagets F-skattsedel återkallats förefaller verksamheten ha fortsatt i J-bolaget. Skulden på R-bolagets skattekonto den 18 mars 2011 uppgick till 128.885 kr, varav 58.585 kr hade restförts hos Kronofogdemyndigheten. Vid samma tidpunkt uppgick J-bolagets skatteskuld till 123.885 kr.

RN har tagit del av R-bolagets årsredovisning för räkenskapsåret 2009/10. Av den bifogade revisionsberättelsen framgår att R-bolaget inte betalade skatter och avgifter i tid under det året.

RN har även tagit del av skattekontoutdrag för tiden 1 januari 2007 till och med 21 november 2011 som utvisar att R-bolaget sedan år 2007 fram till och med juni 2011 regelmässigt betalade avgifter och skatter för sent. R-bolaget restfördes dessutom för obetalda skatter och avgifter vid 15 tillfällen från februari 2010 till maj 2011. Avseende J-bolaget har RN tagit del av skattekontoutdrag för perioden 1 januari 2010 till och med 21 november 2011 samt utdrag över aktuellt saldo på skattekontot per den 1 december 2011, vilka utvisar att bolaget under år 2011 regelmässigt betalade skatter och avgifter för sent. Av utdragen framgår att J-bolaget så sent som november 2011 betalat skatter och avgifter för sent.

A-son har bekräftat RNs iakttagelser rörande R-bolagets restförda skatter. Han har vidare anfört följande.

R-bolaget betalade genomgående skatter och avgifter för sent under räkenskapsåren 2007/08–2009/10. Ambitionen var att betala skatter och avgifter i tid. Den främsta anledningen till att skatter och avgifter betalades för sent var att R-bolagets kunder inte betalade utställda fakturor i tid. En möjlig orsak till kundernas försenade betalningar är den påverkan som finanskrisen hade. Effekterna var långdragna och påverkade R-bolagets kassalikviditet under flera år. Under åren 2010 och 2011 drabbades bolagen av kundförluster om sammanlagt cirka 300.000 kr exklusive mervärdesskatt. R-bolaget ansökte om lån för att komma tillrätta med de försenade betalningarna av skatter och avgifter men fick avslag. R-bolagets skulder hos Kronofogdemyndigheten slutreglerades den 11 juni 2011. J-bolaget förmådde inte heller betala skatter och avgifter i tid från januari 2011 fram till och med juli 2011. J-bolagets skatteskulder har inte vid något tillfälle restförts hos Kronofogdemyndigheten.

RN gör följande bedömning.

För att en kvalificerad revisor ska vara lämplig att utöva revisionsverksamhet krävs att han eller hon åtnjuter förtroende från såväl uppdragsgivare som det allmänna. För att detta förtroende inte ska rubbas har revisorn en skyldighet att i sin verksamhet följa gällande regler och bestämmelser. Av god revisorssed följer vidare att en revisor ska bedriva sin verksamhet i ordnade former och att han eller hon ska eftersträva sunda ekonomiska förhållanden. Kraven på en revisor att i sin revisionsverksamhet sköta sina åligganden i skatte- och avgiftshänseende ställs mycket högt.

I ärendet har framkommit att R-bolaget under flera år, då A-son bedrev revisionsverksamhet i detta bolag, regelmässigt betalade skatter och avgifter för sent. Bolagets skatteskulder restfördes också hos Kronofogdemyndigheten vid 15 tillfällen under en period om 16 månader. Efter det att A-son börjat bedriva revisionsverksamhet i J-bolaget år 2011 kom även det bolaget att betala skatter och avgifter för sent. Det ålåg A-son som styrelseledamot i bolagen att se till att dessa skötte sina skyldigheter i skatte- och avgiftshänseende. Genom att inte göra detta har han åsidosatt sina skyldigheter som företrädare för två revisionsföretag. A-son ska därför meddelas en disciplinär åtgärd. Vid bestämmandet av denna beaktar RN följande.

Av 32 § andra stycket revisorslagen (2001:883) framgår att om en revisor åsidosätter sina skyldigheter som revisor eller som ställföreträdare för revisionsföretag, får varning meddelas. Om det är tillräckligt, får RN i stället meddela en erinran. Är omständigheterna synnerligen försvårande, får godkännandet eller auktorisationen upphävas.

Prop. 2000/01:146 s. 111.

Bestämmelsen om revisorns ansvar som ställföreträdare för revisionsföretag är i första hand avsedd för fall då någon skyldighet mot det allmänna inte har fullgjorts, t.ex. om revisionsföretaget inte har fullgjort sina skyldigheter i frågan om deklarationer eller inbetalning av skatt. Den möjlighet som paragrafen ger att i ett sådant fall upphäva auktorisationen eller godkännandet torde enligt förarbetena kunna bli aktuell t.ex. om revisorn upprepade gånger har försummat förelägganden att avge deklaration eller kontrolluppgifter eller att betala in skatter.1

Det som ligger A-son till last är allvarligt. En försvårande omständighet är att R-bolagets bristande betalning av skatter och avgifter har pågått under en lång tid samt att bolaget skatteskulder har restförts hos Kronofogdemyndigheten 15 gånger under en period om 16 månader. Därutöver har förfarandet att betala skatter och avgifter för sent fortsatt i J-bolaget i samband med att revisionsverksamheten överfördes från R-bolaget. RN noterar även att J-bolaget senast under november 2011 betalat skatter och avgifter för sent. J-bolaget har därmed fortsatt att försumma sina skyldigheter i skatte- och avgiftshänseende även långt efter det att RN inlett sin granskning. Det är inte acceptabelt att en revisor i sin egen verksamhet försummar sina skyldigheter mot det allmänna på ett så systematiskt sätt som har skett i förevarande fall. RN finner att det sätt på vilket A-son hanterat bolagens skatter och avgifter innebär att omständigheterna sammantaget måste anses vara synnerligen försvårande. Vad han har anfört om anledningen till de ekonomiska problemen samt de åtgärder han har vidtagit för att försöka lösa dem föranleder ingen annan bedömning. Hans auktorisation ska därför upphävas med omedelbar verkan.

Med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen (2001:883) upphäver RN A-sons auktorisation som revisor. Med stöd av 35 § andra stycket nämnda lag bestämmer RN att beslutet ska gälla omedelbart.