Revisorsinspektionen ger godkände revisorn A-son en varning.

1 Inledning

Revisorsinspektionen har tagit del av information om ett granskningsuppdrag utfört av godkände revisorn A-son. Informationen har gett inspektionen anledning att öppna detta tillsynsärende.

Uppdraget avsåg granskning av användningen m.m. av ett statsbidrag som en myndighet (nedan bidragsgivaren) hade lämnat till en ideell förening (nedan föreningen).

2 Utredningen i ärendet

Enligt uppdragsbrevet skulle A-son genomföra sin granskning enligt ISRS 4400 (omarbetad) Uppdrag att utföra granskning enligt särskild överenskommelse. Även i sin dokumentation har han antecknat att hans uttalande skulle ske enligt den standarden. I den revisorsrapport som han kom att lämna, daterad den 28 februari 2023, angavs däremot att han hade utfört en revision enligt International Standards on Auditing (ISA).

A-son har uppgett följande.

Han valde att genomföra sin granskning enligt ISRS 4400. Det var också ett exempel på en tillämplig granskningsstandard enligt den vägledning som bidragsgivaren hade upprättat. Av vägledningen framgick vilka granskningsåtgärder som skulle vidtas om ISRS 4400 valdes som granskningsstandard. Av misstag blev revisorsrapporten felaktigt utformad enligt ISA och inte i enlighet med ISRS 4400, trots att hela processen hade skett enligt sistnämnda standard.

3 Bedömning och val av disciplinär åtgärd

En revisors uppdrag av granskande natur brukar ses som antingen bestyrkandeuppdrag eller övriga granskningsuppdrag. Bestyrkandeuppdrag kan genomföras med olika grad av säkerhet; rimlig säkerhet (revision) eller begränsad säkerhet (översiktlig granskning). De övriga granskningsuppdragen skiljer sig från bestyrkandeuppdragen på så sätt att revisorn vid dessa inte självständigt ska bedöma föremålet för granskningen utifrån principerna om risk och väsentlighet. Yttrandet blir då enbart en sammanställning över genomförda granskningsåtgärder och gjorda iakttagelser.

Av god revisionssed följer att en revisor som skriftligen intygar uppgifter måste vara tydlig med vilken typ av granskning som hans eller hennes yttrande eller uttalande baseras på och, i förekommande fall, med vilken grad av säkerhet som uttalandet görs. Det är annars svårt för en läsare att bedöma intygets värde.

Vid granskning enligt ISRS 4400 ska revisorn genomföra de överenskomna gransk- ningsåtgärderna. Revisorn ska kommunicera de överenskomna granskningsåtgärderna och tillhörande iakttagelser i rapporten över särskilt överenskomna granskningsåtgärder (p. 4). Ett uppdrag att utföra granskning enligt särskild överenskommelse är inte en revision, en översiktlig granskning eller ett övrigt bestyrkandeuppdrag. Ett uppdrag att utföra granskning enligt särskild överenskommelse innefattar inte att inhämta bevis i syfte att revisorn ska kunna göra ett uttalande eller någon form av bestyrkande (p. 6). Om de överenskomna granskningsåtgärderna ändras under uppdragets gång, ska revisorn och uppdragsgivaren komma överens om ändrade villkor för uppdraget som speglar de ändrade granskningsåtgärderna (p. 25). Revisorn ska utföra granskningsåtgärderna såsom det är överenskommet i uppdragsvillkoren (p. 27). Rapporten över särskilt överenskomna granskningsåtgärder ska utformas i enlighet med uppställda krav (p. 30).

I detta fall framgår av uppdragsbrevet, dokumentationen och A-sons egna uppgifter att granskning och rapportering skulle ske enligt ISRS 4400. Rapportering kom dock att ske på ett sätt som gav läsaren intrycket att granskningen hade gjorts enligt ISA.

A-son rapporterade inte sina iakttagelser av granskningsarbetet på det sätt som krävs enligt ISRS 4400. Han har därmed åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Det är allvarligt, inte minst mot bakgrund av att han i beslut den 11 februari 2022 gavs en varning för snarlika brister (dnr 2020-1156). Han ska därför, med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen (2001:883), ges en varning.