Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås ändringar i lagen (1998:674) om inkomstgrundad ålderspension, i allt väsentligt i de delar som rör premiepension.

Regeringen föreslår att premiepension skall kunna utbetalas redan från och med den månad då ansökan kom in till försäkringskassan. Vissa justeringar föreslås av reglerna för premiepensionssparares övergång till traditionell livförsäkring. I propositionen föreslås också en begränsning av de situationer när Premiepensionsmyndigheten (PPM) skall återkräva premiepension. Reglerna om vissa finansiella flöden inom premiepensionssystemet vid ändrad pensionsrätt föreslås bli upphävda.

Regeringen föreslår vidare en ändring som avser inte bara premiepensionen utan hela ålderspensionen. Pensionssparare skall utan tidsbegränsning kunna återkalla eller minska sitt pensionsuttag.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2004 utom vad avser utbetalning av premiepension och fristen för ändring av pensionsuttag. Ändringarna i de delarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2005. Vissa övergångsbestämmelser föreslås för åtgärderna på grund av felaktig utbetalning.