Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås en regel som begränsar uttaget av kommunal fastighetsavgift för pensionärer, personer som får sjuk- eller aktivitetsersättning samt personer som får ersättning enligt lagstiftning om social trygghet i en annan stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, om ersättningen betalas ut enligt grunder som är jämförbara med vad som gäller för sjuk- eller aktivitetsersättning. Med pensionärer avses personer som fyllt 65 år vid ingången av året före taxeringsåret.

Regeln tar sikte på fastighetsägare som är fysiska personer och som har sina permanentbostäder i av dem ägda småhus. Dödsbon kan inte tillgodoräknas skattereduktionen. Fritidsfastigheter omfattas inte av regeln. Begränsningen av fastighetsavgiften sker genom en skattereduktion. Regeln innebär att fastighetsavgiften efter skattereduktionen inte ska överstiga fyra procent av den avgiftsskyldiges inkomst. Fastighetsavgiften kan som lägst reduceras ned till 2 800 kronor. Detta beloppsmässiga golv indexeras genom att knytas till prisbasbeloppets förändring. Reglerna föreslås träda i kraft den 1 december 2008 och tillämpas första gången vid 2009 års taxering. Förslaget innebär att reglerna ska tillämpas retroaktivt från och med den 1 januari 2008.

I propositionen föreslås vidare att tillämpningen av de s.k. lättnadsreglerna i förhållande till s.k. oäkta bostadsföretag ska förlängas till och med utgången av år 2011. Lättnadsreglerna upphörde att gälla den 1 januari 2006 men ska gälla i förhållande till s.k. oäkta bostadsföretag till och med utgången av år 2008. Ändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2009 och tillämpas första gången vid 2010 års taxering.

I propositionen föreslås även att det s.k. innehavsvillkoret för befrielse från kupongskatt vid utdelning sänks i ett tredje steg i enlighet med rådets direktiv 2003/123/EG av den 22 december 2003 om ändring i rådets direktiv 90/435/EEG av den 23 juli 1990 om ett gemensamt beskattningssystem för moderbolag och dotterbolag hemmahörande i olika medlemsstater (moder- och dotterbolagsdirektivet). Ändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2009 och tillämpas på utdelning som lämnas efter utgången av år 2008.