1 Gemensamma regler för inkomstberäkningen

1.1 Ackumulerad inkomst

RÅ 1997 not. 61. Sven påbörjade under 1989 en avveckling av jordbruksdriften genom utförsäljning av djur och inventarier. Utförsäljningen fortsatte under 1990. Vid 1991 års taxering medgavs skatteberäkning enligt lagen om ackumulerad inkomst (AIL) för intäkter avseende avvecklingen av jordbruket. Sven yrkade att beräkning enligt AIL skulle få ske även vid 1990 års taxering avseende intäkt vid avyttring av djur.

Enligt 3 § 2 mom. AIL i då gällande lydelse kunde beräkning enligt AIL ske för intäkter bl.a. enligt punkt 5) vid ”avyttring av djur i samband med upphörande av djurskötsel” och enligt punkt 6) vid ”avyttring i samband med upphörande av jordbruksdrift” av bl.a. varor. Den aktuella avyttringen kunde tänkas omfattas av båda bestämmelserna. Den skillnaden förelåg mellan bestämmelserna att punkt 6) endast fick tillämpas om vid beskattningsårets utgång kvarvarande tillgångar var av obetydlig omfattning. Så var här inte fallet vid slutet av 1989. Sven yrkade därför att punkt 5) skulle tillämpas för 1989.

RR fann att i ett fall som detta uteslutande punkt 6) var tillämplig.

I de nu gällande bestämmelserna föreligger inte längre någon regelkollision eftersom motsvarigheten till punkt 6), 3 § 11) AIL, inte längre omfattar varor. Motsvarigheten till punkt 5), 3 § 12) AIL, bör då vara tillämplig även om utförsäljningen av djur sker i samband med en avveckling av jordbruksdriften. Se vidare SN 1997 sid. 483 för utförligare referat och kommentar.

Med Stefan Aldéns avhandling Om regelkonkurrens inom inkomstskatterätten1 i färskt minne skulle det kanske finnas anledning till några synpunkter på RR:s metod för regelval, men jag tror det är lämpligare att diskutera detta i ett vidare sammanhang.

Peter Melz

En anmälan av avhandlingen kommer i ett senare nummer av Skattenytt.