I Skattenytt Internationellt speglas händelseutvecklingen på den internationella beskattningens område, med inriktning framför allt på utvecklingen inom EU, OECD och i Sverige. Ett urval sker till de nyheter som bedöms vara av störst intresse för Skattenytts läsare. Rapporteringen sker i notisform, med vidarehänvisningar till var läsarna kan erhålla ytterligare information i den aktuella frågan. Synpunkter från läsekretsen på vad som bör finnas med i redovisningen och på hur materialet bör presenteras tas gärna emot under adress: Kristina Ståhl, Uppsala Universitet, Juridiska institutionen, Box 512, 751 20 Uppsala, e-post: Kristina.Stahl@jur.uu.se.

EUROPEISKA UNIONEN

Rådet

Punktskatter

Rådet har antagit ett direktiv om ändring av direktiven 92/79/EEG, 92/80/EEG och 95/ 59/EG när det gäller strukturer och skattesatser i fråga om punktbeskattning av tobaksvaror. Ändringen gäller nivån på de minimiskattesatser som föreskrivs i dessa direktiv. Bland annat införs ett fast minimibelopp uttryckt i euro utöver den minimiskatt på 57 % av detaljhandelspriset som gäller för cigaretter i den mest efterfrågade priskategorin. Syftet är att åstadkomma en ökad konvergens mellan de skattesatser som tillämpas i medlemsstaterna genom att garantera en viss miniminivå på skatteuttaget.

(Rådets direktiv 2002/10/EG av den 12 februari 2002 om ändring av direktiven 92/79/EEG, 92/ 80/EEG och 95/59/EG när det gäller strukturer och skattesatser i fråga om punktbeskattning av tobaksvaror. OJ L46 2002 s. 26.)

Rättsfall från EG-domstolen

Mervärdesskatt

Finland har i en dom den 7 mars 2002 fällts för fördragsbrott p.g.a. att landet i strid med artikel 2 i det sjätte momsdirektivet (77/388/EEG) medgett undantag från mervärdesskatt för viss konstnärlig verksamhet. Finland medgavs vid sitt inträde i EU att fortsätta att undanta sådana tjänster som tillhandahålls av författare, konstnärer och artister som avses i punkt 2 i bilaga F i det sjätte direktivet från mervärdesskatt så länge som detta undantag tillämpas av en av de gamla medlemsstaterna. Frågan i målet var om begreppet tjänster som tillhandahålls av konstnärer även omfattar upphovsmannens första försäljning av sina konstverk. EG-domstolen fann att eftersom det är fråga om en undantagsbestämmelse skall den tolkas restriktivt. En försäljning av konstverk kan därför inte anses falla in under bestämmelsen, även om den företas av upphovsmannen själv. En sådan försäljning skall i stället ses som en leverans av vara vilken inte är undantagen från mervärdesskatteplikt.

(Mål C-169/00 Europeiska gemenskapernas kommission mot Republiken Finland)

Punktskatt

Frankrike har i en dom den 27 februari 2002 fällts för fördragsbrott p.g.a. att landet uttagit punktskatt på cigaretter i strid med såväl punktskattedirektiven 95/59/EG och 92/79/EEG som artikel 95 i EG-fördraget angående förbud mot diskriminerande varubeskattning. Enligt domen har Frankrike för det första i strid med artikel 9.1 i direktiv 95/59/EG föreskrivit ett lägsta referenspris för samtliga cigaretter som säljs under samma märke. För det andra har landet också uttagit en högre minimiskatt för cigaretter av ljus tobak, som huvudsakligen är importerade, än för cigaretter av mörk tobak, som nästan uteslutande är tillverkade i Frankrike. Detta fann domstolen vara i strid med både artiklarna 8.2 och 16.5 i direktiv 95/59/EG, artikel 2 i direktiv 92/79/EEG och artikel 95 i EG-fördraget.

(Mål C-302/00 Europeiska gemenskapernas kommission mot Republiken Frankrike)

Statligt stöd

Kommissionen utfärdade den 11 maj 1999 ett beslut enligt vilket vissa italienska bestämmelser om nedsättning av arbetsgivaravgifter ansågs strida mot bestämmelserna om statligt stöd i artikel 92 (numera 87) i EG-fördraget. Stödet hade ett sysselsättningsbefrämjande syfte och skulle stimulera anställning av ungdomar samt omvandling av tidsbegränsade anställningar till tillsvidareanställningar. Italien väckte talan vid EG-domstolen om att beslutet skulle ogiltigförklaras. EG-domstolen ogillade dock denna talan i en dom den 7 mars 2002. Domstolen framhöll bl.a. att det faktum att det statliga ingripandet är av social karaktär inte är tillräckligt för att det skall undgå att betecknas som stöd enligt fördraget. Den fann också med hänvisning till tidigare praxis att en partiell sänkning av sociala avgifter inom en särskild industrisektor utgör ett stöd i fördragets mening, när denna åtgärd har till syfte att delvis befria företagen från de ekonomiska bördor som följer av en normal användning av det allmänna socialförsäkringssystemet utan att denna befrielse är berättigad genom detta systems karaktär eller struktur.

(Mål C-310/99 Republiken Italien mot Europeiska gemenskapernas kommission)

Indirekt skatt på kapitalanskaffning

Grekland har i en dom den 19 mars 2002 fällts för fördragsbrott p.g.a. felaktig implementering av artiklarna 7 och 10 i direktiv 69/335/EEG om indirekta skatter på kapitalanskaffning. Landet har i strid med dessa bestämmelser infört särskilda avgifter på bolagskapitalet vilka uttagits vid bildandet av aktiebolag, vid kungörelse eller ändring av bolagsordningen och vid ökning av bolagskapitalet.

(Mål C-426/98 Europeiska gemenskapernas kommission mot Republiken Grekland)

Redaktör Kristina Ståhl