I den återkommande spalten Skattenytt Internationellt är det allmänna syftet att spegla aktuella internationella skattenyheter. Avsikten är att i såväl kortare som längre notiser referera och analysera nyheter på det internationella skatteområdet. Det kan vara nyheter med internationell anknytning i intern svensk skatterätt och i främmande rättsordningar samt nyheter inom rättsområdena skatteavtalsrätt och EG-rätt. Jag tar tacksamt emot synpunkter på både innehåll och urval (Mattias Dahlberg, Rättsvetenskapliga institutionen, Handelshögskolan i Stockholm, Box 6501, 113 83 Stockholm. E-post: mattias.dahlberg@hhs.se).

Sverige

Regeringen har överlämnat proposition 2003/04:10 om ändrade regler för CFC-beskattning (25 september 2003). Förslaget har nu antagits av riksdagen och lagstiftningen träder i kraft från den 1 januari 2004. Den nya CFC-lagstiftningen medför avsevärda förändringar av de ikraftvarande reglerna. Förslaget kommenteras i detta nummer av Gunnar Rabe. För egen del vill jag göra två kommentarer. I propositionen diskuterar regeringen syftet med den föreslagna lagstiftningen. Dels anges det att lagstiftningen avser att förhindra ”vissa oönskade skatteplaneringstransaktioner” (prop. 2003/04:10 s. 52). Dels anges i diskussionen om EG-rätten att för det fall att lagstiftningen skulle anses utgöra en diskriminering eller annan hindrande åtgärd, så motiveras den av en önskan att förhindra skatteflykt (prop. 2003/04:10 s. 108). Enligt min mening är den föreslagna CFC-lagstiftningens tillämpningsområde för brett för att den skall kunna kvalificera som en lag mot skatteflykt i EG-domstolens mening, jfr t.ex. mål C-324/00 Lankhorst-Hohorst. Att CFC-lagstiftningen träffar lågbeskattad inkomst från t.ex. finansiell verksamhet torde enligt min mening inte vara tillräckligt avgränsat för att lagstiftningen skall motverka skatteflykt i den mening som EG-domstolen avser. Vad gäller CFC-lagstiftningens förhållande till skatteavtalen är det intressant att notera att Belgien, Irland, Luxemburg, Nederländerna, Portugal och Schweiz förklarat att de i varierande grad hyser tvivel till om CFC-lagstiftning är förenlig med åtaganden i skatteavtal baserade på OECD:s modellavtal (se paragraf 27.4 till 27.9 i kommentaren av den 28 januari 2003 till artikel 1 i OECD:s modellavtal). Den föreslagna svenska CFC-lagstiftningen träffar verksamhet i flera av dessa avtalsländer. Enligt min mening kunde dessa länders inställning åtminstone berörts mer utförligt i propositionen (jfr dock prop. 2003/04:10 s. 101).

Norden

Den 29 oktober 2003 undertecknade Sverige och Danmark ett avtal som huvudsakligen berör beskattningen av pendlare över Öresund. Avtalet innehåller bl.a. följande. Löneinkomster beskattas även fortsättningsvis i arbetslandet. Skatteutjämning mellan länderna kommer att ske på det sättet att arbetslandet skall betala ett utjämningsbelopp till hemvistlandet för att kompensera skattebortfallet för kommuner och landsting. Pendlare som delvis arbetar ifrån bostaden skall inte längre beskattas i båda länderna utan endast i det huvudsakliga arbetslandet. Avdrag för pendlare och arbetstagare som flyttar mellan länderna skall medges för inbetalningar till pensionsförsäkringar i det andra landet. Kostnadsavdrag för resor över Öresundsbron skall medges även i Danmark. Från Finansdepartementet uppges att det i rådande ”pendlarläge” är Sverige som kommer att få ett utjämningsbelopp från Danmark med för närvarande knappt 200 miljoner kr om året.

Källa: Pressmeddelande från Finansdepartementet av den 29 oktober 2003.

Europeiska unionen

Den 24 november 2003 presenterade Kommissionen en rapport – Communication from the Commission to the Council, the European Parliament and the European Economic and Social Committee, COM(2003)726 final. I rapporten ger Kommissionen en översikt över arbetet med att ta bort skattehinder för gränsöverskridande näringsverksamhet som bedrivs inom den inre marknaden. I syfte att uppnå målen i Lissabon-deklarationen från år 2000, att EU skall bli världens mest framgångsrika ekonomi, har åtgärder vidtagits, dock än så länge, främst vad gäller utredningsverksamhet. Av särskilt intresse är dock att Kommissionen presenterar uppslag för ett avgränsat pilotprojekt för ”home-state taxation” avseende små och medelstora företag. Förslaget presenterades ur-sprungligen av Sven-Olof Lodin och Malcolm Gammie i boken Home State Taxation, IBFD Publications, Amsterdam, 2001.

OECD

OECD har publicerat ett diskussionsutkast av den 26 november 2003 till en rapport om beskattningen av elektronisk handel (tillgänglig på www.oecd.org). I rapporten diskuteras förhållandet mellan OECD:s modellavtal och elektronisk handel. En preliminär slutsats är att dagens modellavtal, trots förändringar gjorda beträffande bland annat tolkningen av begreppet fast driftställe, kräver nya anpassningar. Förändringsförslagen indelas i två kategorier: sådana som endast innebär modifieringar av det gällande modellavtalet och sådana som innebär grundläggande förändringar av modellavtalet. Exempel på den första kategorin är en förändring av definitionen av fast driftställe så att den inte kan omfatta verksamheter där fysiska personer inte varit delaktiga. Exempel på den andra kategorin är införande av källbeskattning av betalningar hänförliga till vissa former av e-handel. Rapporten kommer att färdigställas under början av år 2004.

Mattias Dahlberg